Vše, co chcete vědět o tuningu

Podsvícené prahové lišty, vytažené blatníky, ale i softwarové úpravy řídicí jednotky motoru. Všechny tyto podoby může mít auto tuning. Při tuningu svého čtyřkolového miláčka nezapomínejte na bezpečnost – s neschválenými díly na silnici nesmíte. Tuning zohledněte také při sjednávání pojištění.

Co je tuning

Auto tuning je úprava vozu, kterou majitel provádí s cílem zlepšit výkon, jízdní vlastnosti či vzhled vozidla. Tuning má řadu podob – od drobných vizuálních úprav až po komplexní zásahy do motoru a dalších klíčových částí automobilu. Rozlišují se tři základní kategorie tuningu.

  • Tuning motoru: Úpravy motoru, které cílí na vyšší výkon, zlepšení jízdních vlastností nebo nižší spotřebu. Mohou zahrnovat například výměnu turba, chladiče, vstřikovačů či úpravy výfukového systému. Do této kategorie spadá i chiptuning – softwarové úpravy řídicí jednotky motoru, které vedou k optimalizaci výkonu.

  • Tuning exteriéru: Úpravy exteriéru vozidla a jeho vzhledu. Mohou, ale nemusí mít přímý vliv na výkon a jízdní vlastnosti. Čistě designové zásahy se často označují jako styling. Tuning exteriéru typicky zahrnuje výměnu či úpravu blatníků, nárazníků, kapoty nebo víka kufru. K výrazným prvkům patří speciální osvětlení a různé úpravy kol.

  • Tuning interiéru: Tuningoví nadšenci věnují pozornost také interiéru. Setkat se můžete například s výměnou řadicí páky, volantu, sedaček, vylepšením zvukového systému, podsvícením prahových lišt nebo barvením plastových povrchů.

Tuzing auta - řasy na světlech
Věděli jste?

Pro nepovedené úpravy se vžil posměšný výraz tuzing. Obvykle se tak označuje tuning, který nemá pozitivní dopad na výkon vozu, jeho jízdní vlastnosti a navíc špatně vypadá.

Vozy vhodné k tuningu

Tuning auta se dá provést na jakémkoliv vozidle. Nicméně u některých modelů je tuningový potenciál větší – například díky konstrukci, výkonu či dostupnosti náhradních dílů. Oblíbené jsou zejména sportovně laděné vozy s vyšším výkonem. V ČR uvidíte tuningové prvky hlavně na vozech:

  • Volkswagen Golf,

  • Honda Civic,

  • Toyota Supra,

  • Ford Focus,

  • Subaru Impreza,

  • Mazda MX-5,

  • BMW E30.


Tuning se nevyhýbá ani modelům české Škodovky. Velké popularitě se v této oblasti těšila například Škoda 120, ale výrazné úpravy jsou často k vidění i na modelech Škoda Felicia nebo Škoda Octavia.

Tuning neovlivňuje cenu povinného ručení

Ani vytuněný model nemůže na silnici bez povinného ručení. Výše pojištění není tuningem ovlivněna – povinné ručení se vztahuje na škody, které způsobíte na majetku a zdraví třetích osob. Přesto ale nemusíte platit více, než je nutné. Garantujeme vám nejnižší cenu povinného ručení, a to i v případě, že jste narazili na výhodnější nabídku u konkurenčního srovnávače. Více o garanci. 

Tuning díly

Výsledek auto tuningu se odvíjí od finančních možností. Náklady ovlivňuje řada faktorů – především typ vozu, rozsah úprav nebo cena práce. Tuning rozhodně není levná záležitost. Počítejte s tím, že jen za chiptuning zaplatíte nejméně 5 000 Kč. Při kompletním tuningu auta se náklady běžně šplhají do desítek až stovek tisíc Kč.

Jednou z klíčových položek je cena dílů. Platí zde stejné zákonitosti jako u ostatních aut. V nabídce najdete levnější tuningové díly, které ale bývají hůře zpracované a nespolehlivé. Za kvalitnější doplňky si připlatíte. Tuningové díly pořídíte ve specializovaných kamenných a internetových obchodech, ale také u prodejců běžných autodílů. Další možnosti ke koupi dílů nabízí online tržiště nebo tuningové veletrhy (například Prague Car Festival).

Ceny tuningových dílů pro vůz Škoda Octavia III

Nákladový práh

1 134 Kč

Koncovka výfuku

1 800 Kč

Čtyřdílný set lišt do interiéru

2 268 Kč

Boční lišty dveří

2 552 Kč

Sportovní vložka filtru

2 850 Kč

Sportovní maska

4 449 Kč

Potah sedáku

7 245 Kč

Přední podspoiler

11 670 Kč

Karbonové křídlo

24 000 Kč

Zdroj: Tuning-IN.cz (2023), ceny jsou pouze orientační

Klíčová je homologace dílů, tedy aby komponenty splňovaly bezpečnostní a technické normy pro daný typ vozidla. S nehomologovanými díly automobil neprojde při kontrole na STK. S vozem pak nemůžete na silnici. Mohli byste s ním při jízdě ohrozit sebe nebo další účastníky silničního provozu.

Komplikace při jednání s pojišťovnou

V neposlední řadě se vám nehomologované díly mohou vymstít při pojistné události

Setkáváme se s úpravami, které jsou přímo v rozporu se schválením technické způsobilosti, např. nadměrně vytažené blatníky, neschválené rozměry pneumatik apod. V takových případech by se za určitých okolností, byla-li by prokázaná příčinná souvislost u vzniklé pojistné události s nesprávným tuningovým provedením, mohlo pojistné plnění krátit, resp. požadovat regres za vyplacené plnění z povinného ručení.

Miloš Velíšek supervizor pojištění vozidel v ČPP

Komplikace vám může přinést také podomácku provedený chiptuning. Softwarové úpravy musí vykonat firma s potřebným certifikátem od Ministerstva dopravy ČR. Jinak změnu nemůžete zapsat do technického průkazu.

Vliv tuningu na cenu POV a HAV

Tuning auta zohledněte při sjednávání pojištění. Jak jsme zmínili, na povinné ručení tuning nemá vliv. Jiná situace panuje u havarijního pojištění.

„V havarijním pojištění se tuningem zvyšuje pojistná částka, proto je žádoucí, aby klient na tuto skutečnost pojišťovnu při sjednávání upozornil a doložil náklady na jeho pořízení. Samozřejmě navýšením pojistné částky může dojít i k adekvátnímu navýšení pojistného. Záleží na konstrukci výpočtu pojistného u havarijního pojištění, který se může u pojišťoven lišit,“ vysvětluje Velíšek.

Při sjednávání pojištění si zjistěte, jestli se na auto tuning nevztahují pojistné limity. Někdy mohou být tuningové díly a doplňky vnímány jako dodatečná výbava. Při likvidaci škody by plnění bylo omezeno pojistným limitem v určité výši. Více byste od pojišťovny na tyto komponenty nedostali. Jinak se v případě tuningu s žádnými výjimkami nebo výlukami u pojištění běžně nesetkáte. Šetření pojistné události probíhá jako u ostatních vozidel.

Náš tip

Chcete vědět, která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější havarijní pojištění? Vyzkoušejte naši online kalkulačku. Stačí pár kliknutí a hned víte, kde vám zajistí nejlepší podmínky.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.