motorka vedle auta

Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

26. 4. 2024
|
Délka čtení: 5 min.

Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

Jaké je tedy řešení? Méně agresivity a více tolerance na obou stranách. Řidiči aut by k motorkářům měli přistupovat ohleduplněji – přece jen jsou mnohem zranitelnější a drobná nehoda pro ně může být fatální. To ukazují i statistiky. V roce 2023 byla každá 28. nehoda na motorce smrtelná, zatímco v autě každá 250. nehoda.

Motorkáři by se zase měli snažit být pro řidiče aut předvídatelní a nepřeceňovat své schopnosti. Rychlá jízda patří na okruh a ne do běžného provozu. V 60 % nehod motorek je viníkem sám motorkář a rychlá jízda stojí za téměř polovinou těchto nehod.

A teď už se pojďme podívat na situace, kdy k nedorozuměním mezi autem a motorkou dochází nejčastěji.

Motorka nemá dostatek prostoru

I když se zdá, že motorka je o dost menší než auto, potřebuje celý jízdní pruh. Musí se vyhýbat výmolům, kanálům i nečistotám na silnici. V zatáčce potřebuje motorkář dost místa, aby si mohl najet a stroj naklopit. Proto by řidiči aut měli motorku předjíždět pouze ve chvíli, kdy ji mohou objet v protisměru v dostatečném odstupu. V žádném případě nesmí předjíždět tak, že motorku vytlačí až ke krajnici. I pouhá tlaková vlna od auta totiž dokáže motorkáře smést do příkopu.

Motorkáři by se při jízdě měli držet dál od krajnice. Tak se překážkám vyhnou větším obloukem a pro auta za sebou budou předvídatelnější. Kromě toho je jízda u krajnice nebezpečná i kvůli štěrku a písku, který bývá vyhrnutý u okraje vozovky.

Co když to přeženete v zatáčce? Zaviněná nehoda se platí z povinného ručení na motocykl

Když vás vysoká rychlost v zatáčce vynese do protisměru, budete mít štěstí, když se vám protijedoucí auto vyhne. Může ale havarovat, a v takovém případě se škoda na zdraví i vozidle platí z vašeho povinného ručení na motorku. Než zahájíte novou sezónu, ujistěte se, že máte pojištění motorky správně nastavené – dostatečné pojistné limity, kvalitní asistenční služby a užitečná připojištění.

Bezpečný odstup musí dodržovat auta i motorky

Dodržování bezpečné vzdálenosti patří k základním pravidlům pro předcházení nehodám a mezi auty a motorkami to platí dvojnásob. Motorkáři by se neměli lepit na auta před sebou, protože nikdy nezabrzdí tak rychle jako vozidla na čtyřech kolech. Navíc prudké brzdění na motorce vyžaduje cvik, aby se jezdec vůbec udržel v sedle. To platí hlavně při dešti, na kluzkém povrchu a v zatáčkách, kdy se snadno zablokuje přední kolo.

Na druhou stranu ani motorkáři není příjemné, když se mu řidiči aut lepí na zadek. Obzvlášť když není vyznavačem rychlé jízdy. Na začátku sezóny jsou silnice plné motorkářů, kteří se opět sžívají se svým strojem a jedou pomaleji, zejména v prudkých zatáčkách. Navíc některé slabší skútry ze sebe rychlejší tempo nevymáčknou, ani kdyby chtěly.

Náš tip

Nespoléhejte s dodržováním rozestupu na adaptivní tempomat. Kvůli menšímu rozměru motorky se může stát, že ji senzory neuvidí a auto se přiblíží nebezpečně blízko.

Motorkáři zapomínají vypnout blinkr

Na většině motorek se blinkry po odbočení nevypínají automaticky, a tak se často stává, že motorkář zapomene blinkr vypnout. Pokud se motorka blíží do křižovatky, z velké dálky bliká a nezpomaluje, měli by být řidiči aut obezřetní. Může se stát, že motorkář vůbec nemá v úmyslu zabočit.

Motorkáři by si zase měli uvědomit, že nevypnutím blinkru sami sebe dostávají do nebezpečné situace. Stačí na vypínání blinkru několik jízd vědomě myslet a brzy se z toho stane automatický návyk. Ostatně při skládání zkoušky v autoškole by takové opomenutí také neprošlo.

Řidiči aut nedávají pozor při odbočování

V 60 % nehod, kdy je obětí motorkář, je příčinou, že nedostal přednost – ať při odbočování vlevo, na stopce či na dopravní značce „Dej přednost v jízdě“. Motorka je menší a řidiči ji snadno přehlédnou. Ve zpětném zrcátku se může dostat do mrtvého úhlu. Řidiči aut by se tak v každé situaci, kdy dávají přednost v jízdě, měli ujistit, že skutečně nic nejede – ani malá motorka.

Na motorce lze nebezpečným situacím alespoň částečně předcházet dodržováním předpisů. Na hlavních tazích bývá u rušných křižovatek snížena rychlost z 90 km/h na 70 km/h a platí zde zákaz předjíždění.

Víte že?

Gesto motorkářů nohou je poděkování, ne nadávka

Řidiči aut si často myslí, že když motorkář vystrčí nohu ze stupačky, posílá je do patřičných míst. Ale je to přesně naopak – znamená to poděkování. Někdy motorkář i mávne, ale udělat gesto nohou je snazší, když musí držet ruku na spojce.

Při jízdě ve městě na motorkáře číhá spoustu nebezpečí

Kanály, tramvajové koleje, dlažební kostky, vodorovné dopravní značení – všechny tyto nástrahy vyžadují, aby motorkář zpomalil a najel na ně velmi opatrně, jinak může podklouznout. A to hlavně za mokra. Pokud tedy motorka jede přes tramvajové koleje krokem nebo pomalu odbočuje přes přechod pro chodce, má to svůj důvod.

Dostat motorkáře ve městě do potíží ale dokážou i samotní řidiči aut. Třeba otevřením dveří do silnice, aniž by se podívali, jestli se zezadu někdo neblíží. Nebo použitím ostřikovačů, když čekají na červené. Přitom stačí myslet na to, že po městě se pohybují i zranitelnější účastníci provozu – motorkáři, cyklisté a chodci.

Podklouznutí ve městě? Škoda i za 100 000 Kč

I když vám motorka podklouzne jen při nízké rychlosti ve městě, může z toho být hodně drahá škoda. Jednou možností, jak poškození předcházet, jsou padací protektory. U drahých strojů ale zvažte i havarijní pojištění motocyklu. Kromě havárie nabídne ochranu proti krádeži, přírodním živlům a vandalům.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.