Elektronické dálniční známky

Nejčastější připojištění k povinnému ručení - 1. díl

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, nebo jinak také povinné ručení, musí mít uzavřena všechna auta. Přesněji řečeno všechna auta, která mají přidělenou registrační značku, technický průkaz a jsou používána na veřejných komunikacích.

Uzavřít toto pojištění musí buď vlastník nebo spoluvlastník daného tuzemského vozidla.

Zákon nařizuje minimální limity

Zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla stanovuje, že si ve výše uvedených případech musíte sjednat povinné ručení. Udává také minimální povinné limity pojistného plnění, a to 35 000 000 Kč pro případ škody na majetku a 35 000 000 Kč pro případ újmy na zdraví či ušlého zisku. Často se ale spíše setkáte s jednodušším označením limitů formou 35/35. Každá pojišťovna ale nabízí kromě základního limitu i vyšší pojistné limity. Ty se pohybují v pásmu okolo částek 70/70, případně 100/100. Vybrané pojišťovny pak nabízejí i neomezené krytí v rámci pojistného plnění.

Toto pojištění ale cílí na osobu, jíž způsobíte škodu, nikoli na vás jako pojištěného. Vás standardně toto pojištění nijak nechrání. Abyste pokryli i vaše škody, máte dvě varianty. Buď si sjednat havarijní pojištění, nebo si sjednat připojištění k povinnému ručení. Ta už se vztahují na vaše vozidlo.

Cenu povinného ručení nikdy nejde dopředu určit s přesností. Odvíjí se totiž od druhu vozidla, vašeho věku, místa bydliště, poštu měsíců bezeškodního průběhu, ale i dalších kriterií, jako například počtu naježděných kilometrů. Cena se navíc u jednotlivých pojišťoven liší i o několik tisíc.

Připojištění je navíc celá řada.

Úrazové pojištění

Jedním z možných připojištění, které si k povinnému ručení můžete sjednat, je úrazové pojištění. To se může vztahovat buď pouze na řidiče, nebo i na spolucestující. O tom je potřeba se včas informovat.

V tomto případě získáte pojistné plnění ve chvíli, kdy následkem nehody utrpíte úraz, budete muset v důsledku úrazu pobýt v nemocnici, případně pokud vy nebo spolucestující v důsledku úrazu zemřete.

U tohoto pojištění se můžete setkat i s názvem pojištění sedadel.

Pojištění pracovní neschopnosti

Další možností je pojištění pracovní neschopnosti či hospitalizace po dopravní nehodě. V takovém případě vám pojišťovna vyplatí domluvené denní dávky odškodného po dobu, co budete v pracovní neschopnosti.

Povinné ručení musíte mít sjednané alespoň v zákonem stanovené variantě. Za jízdu bez povinného ručení jinak můžete dostat pokutu až 40 000 Kč. Kromě toho, pokud způsobíte nehodu, budete ji muset uhradit z vlastní kapsy. Zákon sice stanoví, že po vás Česká kancelář pojistitelů může vymáhat maximálně 300 000 Kč, aby náhrada škody neměla na váš život zničující sociální důsledky, ale i tak rozhodně nejde o nic příjemného.

Doplňkové pojištění skel

Připojistit si také můžete skla, a to buď jen čelní sklo, nebo všechna výhledová skla. Kryta jsou pak proti havárii, odcizení, přírodním živlům či vandalismu. Pokud je pak výměna skla podmíněna i výměnou nejrůznějších rámečků apod., zaplatí pojišťovna i tyto náklady.

Nezapomeňte pojistnou událost nahlásit i na policii. Bez protokolu z policie se pojišťovna k proplacení škody může stavět odmítavě.

Cestujete do zahraničí? Vůz si připojistěte

Při cestě do zahraničí si pak řada cestovatelů sjednává i připojištění do zahraničí. V rámci něj pak dostanete 24hodinový servis v českém jazyce či příjezd a práci mechanika, ale často jen po omezenou dobu, například jedné hodiny.

Pokud je možné vozidlo opravit do několika dnů, zaplatí vám pojišťovna i ubytování v hotelu, a to nejen pro vás, ale i spolucestujícím.

Součástí pojištění bývá i odtah vozidla do autoservisu, ale opět jen do určitého počtu kilometrů, například do 50 km či 100 km. Pokud se auto nepodaří opravit, máte v ceně i odtah do místa bydliště, ale opět je to omezeno počtem kilometrů. V tomto případě nejčastěji do 3000 km.

Zajistit vám ale mohou i náhradní vozidlo, náhradního řidiče, telefonické tlumočení, hotovost nebo úschovu nepojízdného vozu.

V následujícím článku se podíváme na další připojištění, které je možné si k povinnému ručení sjednat.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.