Zasněžený les a hora

Vyrazte na hory: 5 destinací, kde vás nečekají zástupy lidí

Zatímco v létě vyhlášená lyžařská střediska zejí prázdnotou, v zimě se v nich nedá doslova hnout. Fronty jsou na lanovky, na sjezdovkách, v obchodech, v barech i v restauracích, prostě všude. Stále více lidí tak vyhledává méně známá turistická místa nabízející klidnou a příjemnou atmosféru během zimní dovolené na horách.

1. Dovolená na horách pro rodiny s dětmi - rakouské středisko Warth-Schröcken

V údolí Bregenzerwald, které mívá jednu z nejbohatších sněhových nadílek, se nachází hned několik dobře dostupných alpských středisek, mezi nimiž si jistě vyberete to pravé. Mezi horskými vesničkami Warth a Schröcken se pak nachází jedno takové menší s 66 kilometry sjezdovek.

Není to sice moderní a rozsáhlé zimní lyžařské středisko, ale najdete zde pestrou směs sjezdovek vhodných jak pro začátečníky, tak i pro zkušené lyžaře ve spojení s tradiční a přátelskou atmosférou horského střediska. Na své si zde přijdou i milovníci volné jízdy v terénu. Výhodou je propojení s areálem Arlberg, kde je možné využít jeden skipass.

2. Zimní dovolená na horách pro rodiny i zkušené lyžaře - Donnersbachwald v Rakousku

Relativně kousek od známého lyžařského střediska Schladming leží menší areál Donnersbachwald, což je vlastně jeden velký kopec s širokými a dlouhými sjezdovkami o celkové délce 30 kilometrů. Není tu zdaleka taková tlačenice jako ve Schladmingu a to více si návštěvníci na dovolené na horách užívají prostorné sjezdovky, které obsluhují tři sedačkové lanovky.

Celkem je tu sedm hlavních tras, které mají několik variant. Nejoblíbenější jsou členité červené tratě a krásné carvingové tratě. Pro zkušenější lyžaře jsou určené černé tratě a na odvrácené straně kopce se nachází tratě pro freeride. Místní je označují za “malý Arlberg”.

Sjíždění hory na lyžích

3. Sportovně zimní dovolená na horách - Tarvisio v Itálii

Pokud patříte mezi zkušené lyžaře a chcete si užít spíše rychlou a sportovní jízdu, vyrazte na zimní dovolenou na hory do italského střediska Tarvisio. Zde na vás čekají nadprůměrné sportovní tratě rozprostřené kolem vrcholů Monte Lussari a Monte Florianca. Hlavní sjezdovka je široká “dálnice” v obtížnosti červené barvy, takže si jízdu užijí začátečníci i pokročilí.

Lyžařský areál Tarvisio nepatří mezi nejnavštěvovanější alpská střediska, a tak si zde perfektně zalyžujete bez velkých front, a navíc užijete si poklidné horské atmosféry bez nepříjemných davů turistů. Na vrcholu Monte Lussari se kousek od lanovky nachází malebná horská osada s krásnými tradičními restauracemi.

4. Klidná dovolená na horách - Val Cenis, Valfrejus, Valmeinier Valloire nebo La Norma ve Francii

Francouzská Tří údolí patří mezi vyhledávané lokality dovolené na horách. Pokud vás odrazují všudypřítomné zástupy lidí ale i vysoké ceny, zaměřte se na menší střediska ležící v malebném savojském údolí Maurienne. Zde se nachází celkem tři menší areály Val Cenis, La Norma a Valfrejus. Jedná se o relativně mladá a moderní střediska s pěknými penziony, širokými sjezdovkami a příjemnějšími cenami.

Třeba areál Valmeinier Valloire je velké, avšak ne monstrózní horské středisko. Zaujme moderní zástavbou i tím, že se ubytování nachází poblíž sjezdovek a lanovek. Vrcholky okolních hor se nachází ve výšce kolem 2000 m.n.m. a sjezdovky jsou různé náročnosti od lehkých až po obtížné pro velmi zkušené lyžaře.

5. Zimní dovolená ve Švýcarsku - lyžařský areál Lenzerheide

Celkem 155 kilometrů sjezdovek nabízí českými lyžaři (k jejich škodě) opomíjené švýcarské středisko Lenzerheide. Přitom jeho velkou výhodou je i relativně dobrá dostupnost kousek do města Chur. Zdejší areál se vyznačuje pestrou nabídkou přehledných, širokých a dlouhých sjezdovek na jedné straně, tak i členitějšími a strmější tratěmi na straně druhé. Celé zimní středisko Lenzerheide se vyznačuje spíše poklidnější a příjemnější atmosférou.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.