Dómové náměstí v Miláně - sklenka s Aperolem

Víkend v Miláně „za šestku“? Víme, jak na to

Nákupy, historické památky, tradiční italské jídlo nebo třeba fotbal. Milán možná není tou nejvěhlasnější destinací v Itálii, ale přesto nabízí spoustu zajímavých možností. Výlet do severoitalské metropole si zvládnete naplánovat i s omezeným rozpočtem. Na kolik vás vyjde víkend v Miláně?

Letenky Praha–Milán seženete klidně za tisícovku

Jednu z hlavních položek cestovatelského rozpočtu tvoří doprava. Milán je mezi cestovateli oblíbený i díky levnému spojení. Zpáteční letenky Praha–Milán začínají na cenách okolo 1 000 Kč. Záleží na termínu a obsazenosti letadla, ale do 2 500–3 000 Kč si zajistíte letenky téměř kdykoliv.

V okolí Milána se nachází tři letiště:

  • Linate (LIN),

  • Malpensa (MXP, aerolinkami často označované jako letiště Milán Malpensa),

  • Bergamo (BGY, letiště Milán Bergamo).


Linate je sice nejblíže od centra města, ale z ČR sem neexistuje přímé spojení. Přesto máte na výběr z několika možností. Linku Praha–Milán provozuje Wizz Air, easyJet (letiště Milán Malpensa), Ryanair (letiště Milán Bergamo) a Eurowings (obě letiště). Pro cestovatele z některých regionů mohou být vhodnější spoje zmiňovaných aerolinek z Bratislavy, Vídně, Katovic či Vratislavi.

Alternativu představuje cesta autobusem. Do Milána vás z Prahy zhruba za 14 hodin doveze Flixbus i Regiojet. Zpáteční jízdenka se pohybuje okolo 2 000–3 000 Kč. Autobus dává smysl například při cestování s velkým zavazadlem, které by vám letenky prodražilo. Přímé vlakové spojení na trase Praha–Milán momentálně nejezdí.

Jak se dostat z letiště

Letiště Malpensa a Bergamo jsou od Milána vzdálená zhruba 60 km. Do centra města se ale bez problémů dostanete autobusem, z Malpensy také vlakem. V případě autobusů počítejte s hodinou cesty a 10 eury za jednosměrnou jízdenku. Vlak z letiště Malpensa vás aktuálně vyjde na 13 eur a je asi o 20 minut rychlejší než autobus.

Milán: Počasí aneb kdy vyrazit

Kdy Milán navštívit? Nejvhodnější je období od konce března do začátku června, případně září a říjen. V těchto měsících by na vás měly čekat příjemné denní teploty mezi 15–25 °C. Jen na podzim už musíte počítat s častějšími srážkami. Během prázdnin se teploty často šplhají přes 30 °C a putování po památkách se stává náročnější. Návštěvu mnoha míst vám navíc znepříjemní davy turistů.

Vzhledem k množství muzeí, galerií a nákupním příležitostem můžete v Miláně strávit týdny a nudit se rozhodně nebudete. Na běžné prozkoumání města vám ale stačí 2–4 dny. Milán tak představuje ideální destinaci například pro pěkný prodloužený víkend. Delší pobyt můžete spojit s prozkoumáním okolních oblastí. Za návštěvu stojí třeba Bergamo (tedy město, kam možná přiletíte) nebo nedaleká jezera Lago di Como a Lago di Garda.

Cestovní pojištění online

Před cestou do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás před nečekanými výdaji za zdravotní péči. Cestovní pojištění na víkend v Miláně můžete mít již od 42 Kč/osobu.

Ubytování: Hledejte poblíž zastávek metra

Náklady spojené s výletem do Milána se budou z velké části odvíjet od ceny ubytování. Dvoulůžkové pokoje s vlastní koupelnou začínají na zhruba 2 000 Kč/noc. Musíte si je však zajistit s dostatečným předstihem. Navíc zde často narazíte na hůře hodnocená ubytování. Reálně se dostanete spíše k 2 500 Kč/noc pro dvě osoby. V nejužším centru je ubytování ještě o něco dražší. Do cen se pochopitelně promítá i konkrétní měsíc, dny v týdnu či významné události, které se v Miláně konají.

Levné menší hotely najdete například v okolí hlavního nádraží Centrale. Krásné prostředí pro ubytování nabízí čtvrť Navigli. Určitě ale nezavrhujte hotely v okrajových částech města. Pokud je v okolí zastávka metra, budete v centru za 20–25 minut. Ubytování si nejsnáze zajistíte přes platformy jako Booking.com nebo Hotels.com. Apartmány hledejte raději na Airbnb. Cenově ale nečekejte zásadní rozdíly oproti klasickým hotelům.

Milán: Památky a další zajímavá místa k vidění

Milán možná postrádá věhlas Říma, Benátek nebo Florencie, ale stále patří k nejnavštěvovanějším městům v Itálii. Jaká místa lákají turisty nejvíce?

  • Duomo di Milano: Katedrála Narození Panny Marie neboli milánský dóm. Hlavní dominanta města a jedna z největších katedrál na světě (pojme až 40 tisíc osob). Na vstupné si připravte 8 eur. Pokud si chcete užít výhled ze střechy katedrály, pak ještě o 7 eur více. Vstupenky si můžete zakoupit online, ušetříte tak čas ve frontě. Po prohlídce katedrály si projděte přilehlé náměstí Piazza del Duomo s palácem Palazzo Reale.

  • La Scala: Pravděpodobně nejslavnější operní dům světa. Místo, kde uváděli své premiéry velikáni jako Verdi nebo Rossini.

  • Castello Sforzesco: Hrad, na jehož výzdobě se podílel například Leonardo da Vinci. Dnes domov pro několik muzeí.

  • Pinacoteca di Brera: Nejvýznamnější milánská galerie plná známých renesančních obrazů. V rámci podpory kultury je vstup do galerie i muzeí v Castello Sforzesco každou první neděli v měsíci zdarma. Kompletní seznam muzeí se vstupem zdarma najdete na webu YesMilano.

  • Torre Velasca: Milovaný i nenáviděný mrakodrap postavený v 50. letech.

  • Galleria Vittorio Emanuele II.: Spíše než za kulturou vyrážíte na nákupy? Nákupní pasáž Vittoria Emanuela II. nesmíte vynechat. Jedinečnou architekturu kryté nákupní galerie si užijete i v případě, že jsou místní obchody mimo vaše cenové relace.

  • Quadrilatero della Moda: Nákupní čtvrť s dalšími luxusními obchody a butiky.

  • Vodní kanály Naviglio: Díky vodním kanálům Naviglio Grande a Naviglio Pavese si budete na chvíli připadat jako v Benátkách. Kanály jsou lemovány kavárnami a restauracemi. Jde o ideální místo, kde si vychutnat kávu nebo typické italské aperitivo – podvečerní drink s drobným občerstvením.

  • Parco Sempione: Největší městský park, který vás dovede až k vítěznému oblouku Arco della Pace, další z hlavních památek Milána.

  • San Siro: Povinná zastávka pro milovníky fotbalu. Slavný stánek, v němž své zápasy hrají AC i Inter Milán.

Většinu zmíněných míst si vychutnáte i zdarma, alespoň pokud jde o samotné prohlídky exteriérů. Jestli byste si někde měli připlatit za vstupné, pak určitě v Duomo di Milano.

Co navštívit v Miláně - grafika


Doprava po Miláně: Vsaďte na třídenní lístek

Pohyb po Miláně vám usnadní hustá síť městské hromadné dopravy. Využít můžete metro, tramvaje, autobusy, trolejbusy i příměstské vlaky. Na cesty po hlavních památkách vám stačí lístky v zóně Mi1–Mi3. Jednotlivý lístek platný 90 minut vás vyjde na 2 eura, 24hodinový s neomezeným počtem jízd na 7 eur. Cestovatelům přijde vhod zejména třídenní lístek za 12 eur (platí 3 po sobě jdoucí dny, ne 72 hodin). Lístky si koupíte v trafikách, automatech na zastávkách nebo přes oficiální aplikaci místních dopravních podniků.

Víkend v Miláně: Kolik si připravit?

Základ je sehnat letenky a ubytování v nejnižších možných relacích. V praxi to bude znamenat rezervaci s dostatečným předstihem nebo cestování mimo hlavní sezónu. Pak vás víkend v Miláně nemusí vyjít na více než 6 tisíc Kč za osobu.

  • Letenky: 1 000–3 000 Kč/os. (zpáteční letenky Praha–Milán)

  • Cesta z/na letiště: 475 Kč/os. (jízdenka autobusem po příletu i před odletem, 20 eur)

  • Ubytování: 2 000–3 000 Kč/os. (dvě noci, dvoulůžkový pokoj v levnějším hotelu/apartmánu)

  • Doprava po Miláně: 285 Kč/os. (třídenní lístek na MHD, 12 eur)

  • Cestovní pojištění: Od 50 Kč/os.

  • Jídlo, pití a zábava: Individuální, od 700 Kč (cca 30 eur)/os./den


Nejvíce se pochopitelně budou lišit výdaje za jídlo, pití a zábavu. Ale zrovna v Itálii není problém najít pěkné místo, kde dostanete pizzu a sklenku vína či piva za méně než 15 eur. Pokud si vystačíte převážně s památkami, kde se neplatí vstupné, nemusíte utratit více než 30 eur za den.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.