Turistka si prohlíží maďarský parlament

Tipy na dovolenou v Evropě za pár korun

Hledáte evropské město, kde si užijete fajn prodloužený víkend za cenu, která vás nezruinuje? Máme pro vás dva tipy, kam letos v létě vyrazit za poznáním.

Levný výlet do Budapešti

Hlavní město Maďarska láká na bohatou historii, krásnou architekturu i relax v lázních. Co vidět v Budapešti?

  • Parlament: Dominanta Budapešti leží přímo na břehu Dunaje. Užijte si výhled na parlament z protějšího břehu nebo se vydejte na komentovanou prohlídku (225 Kč).

  • Budínský hrad: Na kopci nad Dunajem se vypíná Budínský hrad. Nedaleko odtud je také Matyášův chrám a Rybářská bašta. Kromě vstupného do muzeí si areál hradu můžete projít zdarma.

  • Židovská čtvrť: Navštivte největší synagogu v Evropě a projděte si židovskou čtvrť (590 Kč prohlídka synagogy, 1 060 Kč prohlídka židovské čtvrti). Vstupenky zakoupíte přes Getyourguide.com.

  • Velký trh: Na největší tržnici Nagy Vásárcsarnok nabízí obchodníci místní pokrmy a produkty, ale připravte se na turistické ceny.

  • Lázně: V Budapešti se nachází desítky horkých pramenů. Největší lázně se jmenují Széchenyi, k dalším oblíbeným patří Gellértovy lázně. V menších lázních bývají některé dny vyhrazeny pouze pro ženy nebo pro muže. Přehled lázní najdete na spasbudapest.com. Vstupné do lázní vyjde cca na 600 Kč.


Tyto a další tipy na místa, která v Budapešti navštívit, si můžete rovnou stáhnout a vytisknout, abyste je měli během cesty po ruce.

Seznam co navštívit v Budapešti

V Maďarsku se platí forinty, 1000 Ft = cca 64 Kč. Na drtivé většině míst se dá platit kartou, a tak ani není třeba vyměňovat hotovost.

Plaťte na dovolené ve středovém kurzu

V dnešní době není problém zaplatit všude kartou, ale banky obvykle nenabízí příliš výhodný kurz. Abyste platili na dovolené v nejvýhodnějším kurzu, vyzkoušejte účet Revolut. Pomocí něj si směníte peníze za středový kurz a pak už jen pohodlně platíte kartou v místní měně.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Na kolik vyjde prodloužený víkend v Budapešti (3 noci)

  • Doprava: Nejlevněji se do Budapešti dostanete autobusem se společností RegioJet od 489 Kč za jeden směr, celkem od 978 Kč. Cesta trvá 7 hodin z Prahy. Pokud chcete vyrazit ve čtyřech, vyplatí se uvažovat o cestě autem, ale myslete na to, že v ČR, na Slovensku i v Maďarsku se platí za dálnice. Je-li pro vás důležitá rychlost přepravy, podívejte se na levné letenky z Prahy se společností Ryanair, v některých termínech je pořídíte kolem 1 500 Kč (jen s malým příručním zavazadlem).

  • MHD: Budapešť se dá projít pěšky, ale na tři dny je to přece jen dost chození. Proto se vyplatí pořídit si jízdenku na MHD na 72 hodin, která vyjde v přepočtu na 350 Kč a zakoupíte ji přes aplikaci BudapestGO.

  • Ubytování: Budapešť patří mezi levné destinace, i co se týče ubytování. Pokoj si snadno rezervujete na booking.com nebo Airbnb. Dvoulůžkový pokoj nedaleko centra najdete za cenu od 2 800 Kč/3 noci (např. penzion Dominik Panzió), v hostelu se dvě osoby vyspí za polovinu.

  • Jídlo: Ceny v restauracích v Budapešti jsou rozmanité, najdete tu levné jídelny i luxusní podniky. Počítejte s podobnými cenami jako v ČR.

  • Cestovní pojištění: od 56 Kč/os.

Víkend v Budapešti - Vyhlídka na Baště, Budapešť

Jak zjistit ceny jídel v restauracích?

Máte představu o tom, co byste chtěli na dovolené ochutnat a zajímají vás konkrétnější ceny v restauracích? Využijte Google mapy a zjistěte přesné ceny i menu. Jak na to? Na Google mapách si přibližte danou část města a na horní liště vyberte Restaurace.

Na mapě se zobrazí restaurace, které můžete dále filtrovat (podle druhu kuchyně, hodnocení, ceny aj.). Jakmile se vám některá zalíbí, klikněte na ni v mapě a ukážou se podrobnosti. Odtud se dostanete na webové stránky restaurace. Když na webu nedohledáte menu, zkuste se ještě podívat na fotky od zákazníků, kde bývá vyfoceno.

Snímek obrazovky z Google map

Levný výlet do Krakova

Levná dovolená v Polsku není jen koupání v Baltu, náš severní soused nabízí i spoustu možností pro milovníky historie. Vyrazte třeba na prodloužený víkend do Krakova, je to jen kousek od Ostravy. Co byste rozhodně v Krakově neměli minout?

  • Rynek Główny: Na hlavním náměstí najdete důležité památky – kostel Nanebevzetí Panny Marie (vstupné 52 Kč), kostel sv. Vojtěcha, radniční věž (vstupné 46 Kč) nebo tržiště Sukiennice.

  • Hrad Wavel: Královský hrad, který se vypíná nad centrem Krakova, byl dříve sídlem polských králů. Vstup do areálu a zahrad je zdarma, platí se pouze za vstup do muzeí.

  • Kazimierz: V židovské čtvrti si můžete prohlédnout Starou synagogu (vstupné 93 Kč) nebo několik dalších synagog a židovský hřbitov.

  • Schindlerova továrna: V budově se koná stálá výstava o nacistické okupaci Krakova v letech 1939 až 1945 a dává nahlédnout do smutné historie města. Vstupné je 165 Kč.

  • Výlety kolem Krakova: Cestu do Krakova můžete spojit s výletem do zábavního parku Energylandia (vstupné od 918 Kč), kde se projedete nejrychlejší horskou dráhou v Evropě. Nedaleko Krakova se nachází také koncentrační tábor Osvětim (komentovaná prohlídka 410 Kč).

Rynek Główny Krakov

Na kolik vyjde prodloužený víkend v Krakově (3 noci)

  • Doprava: Do Krakova se dostanete levně autobusem, vlakem i  letecky. Autobusy společnosti Flixbus jezdí z Prahy, Brna a Ostravy. Z Prahy stojí nejlevnější jízdenka kolem 700 Kč jedním směrem. Vlakem se dostanete do Krakova nejlevněji nočním spojem společnosti RegioJet od 469 Kč jedním směrem. Letecký spoj z Prahy nabízí Ryanair, v nejlevnějších termínech už od 1 000 Kč s malým příručním zavazadlem. Může se vyplatit i cesta autem, protože do Krakova je to jen 170 km z Ostravy.

  • MHD: Centrum Krakova je docela malé, a tak se po něm můžete pohybovat jen pěšky. Pro účely veřejné dopravy je město a jeho okolí rozdělené do tří zón – první zóna zahrnuje celé centrum. Jízdenka MHD na 24 hodin do první zóny vyjde na 88 Kč, na 72 hodin pro všechny zóny stojí 257 Kč.

  • Ubytování: Levné ubytování v Krakově najdete na booking.com nebo Airbnb. V centru se ubytujete ve dvoulůžkovém pokoji od 2 700 Kč/3 noci, v hostelu za cenu 1 500 Kč pro dvě osoby.

  • Jídlo: V Krakově se najíte o něco levněji než v ČR, ostatně jedná se o populární destinaci pro nákupy Čechů. Nižší ceny si užijete i v restauracích, v levnějších podnicích si dáte jídlo za 150 až 200 Kč. Pivo na zahrádce přímo na hlavním náměstí si dáte za 78 Kč.

  • Cestovní pojištění: od 56 Kč/os.


V Polsku se platí zlotými. Aktuální měnový kurz: 1 zlotý = cca 5,20 Kč.

Náš tip

Prozkoumejte město s místními (téměř) zdarma

Ať už budete vyrážet do Krakova, Budapešti nebo jiné evropské metropole, vyzkoušejte tzv. Free Walking Tour. Jedná se o pěší prohlídku města, kterou poskytují místní a vy jim platíte pouze dobrovolný příspěvek. Přehled prohlídek najdete například na GuruWalk.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.