Letiště Václava Havla Praha

Průvodce letištěm Praha: Zpříjemněte si čas před odletem

Užijte si odlet z letiště Václava Havla bez stresu. Poradíme, kde se nejlevněji najíst, jak zabavit děti i na co si dát pozor, abyste před nasednutím do letadla nepřišli o pití.

Odbavení na letišti Václava Havla probíhá na dvou terminálech:

Jak se dopravit na letiště

  • Autem: Následujte ukazatele na parking P1 EXPRESS a P2 EXPRESS. Parkování slouží pouze pro vysazení/vyzvednutí cestujících. Je na 15 minut zdarma (jednou za 24 hodin), poté zaplatíte 100 Kč/30 min.

  • MHD: Využijte autobusové linky 119 (z Nádraží Veleslavín) navazující na metro A nebo autobusovou linku 100 (ze Zličína) navazující na metro B. Vystupte na zastávce Terminál 1 nebo Terminál 2.

  • Dálkovým autobusem: Autobusová linka společnosti Regiojet Praha – Karlovy Vary – Sokolov – Cheb zastavuje před terminálem 1.

Parkování u letiště: Pokud se chystáte přijet k odletu vlastním autem, objednejte si předem parkování u letiště. Přečtěte si článek, kde zaparkujete nejlevněji.

Mezi terminály 1 a 2 vede spojovací chodba, a tak mezi nimi můžete přejít pěšky (cca 10 minut). Odletová hala terminálu 2 se nachází v 1. patře. Pokud cestující přestupují mezi terminály 1 a 2, měli by si nechat alespoň hodinu času – musí projít pasovou a bezpečnostní kontrolou a mezi terminály přejít pěšky 10 minut.

Náš tip

Na letiště Václava Havla se dostavte alespoň 2 hodiny před odletem, abyste si byli jistí, že bez problémů stihnete odbavení zavazadel, pasovou a bezpečnostní kontrolu.

Letištní salónky a další služby

Letištní salónky Mastercard Lounge (T1) a Erste Premier Lounge (T2) nabízí all-inclusive občerstvení a nápoje, TV, Wi-Fi, denní tisk, dětský koutek a sprchy. Vstup stojí 860 Kč/2 hod, držitelé vybraných platebních karet mají vstup se slevou. Vstup do salónků si nemusíte rezervovat předem.

Terminál 1 a 2 nabízí i bezplatné prostory pro příjemné strávení času před odletem. Využijte relaxační zóny – k dispozici jsou Wi-Fi, zásuvky, pohodlné sedačky a knihy. Oba terminály nabízí také pokoj pro rodiny s dětmi, kde můžete využít přebalovací pulty, hračky, ale i mikrovlnnou troubu pro ohřev dětské výživy. V tranzitní části letiště najdete několik dětských minikoutků pro děti ve věku od 3 do 8 let, které jsou vybaveny interaktivními hračkami a hracími kostkami. Vyhledejte si přesnou lokaci místností na mapě letiště.

Nestačí vám relaxační zóna a raději byste si pár hodin zdřímli? Přímo na letišti můžete i přespat v hotelových pokojích AeroRooms. V čase od 18:00 do 10:00 zaplatíte 2 400 Kč za dvoulůžkový pokoj. V čase 11:00 do 17:00 stojí pokoj 1 200 Kč.

Čekání na letišti? Pravý čas na sjednání cestovního pojištění

Využijte čas na letišti smysluplně a sjednejte si cestovní pojištění online. Stačí zaplatit platební kartou a pojištění budete mít platné, než nasednete do letadla.

Kde se najíst na letišti v Praze

  • Nejlevněji se najíte ve fast foodech KFC, Burger King nebo Pizza Hut. Ceny jsou stejné jako v jiných pobočkách řetězců. Případně si můžete nakoupit v obchodě Billa (T2).

  • Dobrý poměr cena/výkon nabízí Restaurace Runway (T1). Jedná se spíše o jídelnu, kam se chodí najíst hlavně zaměstnanci letiště. Polévka stojí 60 Kč, hlavní jídlo 140–200 Kč. Z podniků přímo na letišti má tato restaurace také nejlepší hodnocení 4,1 hvězdičky na Google.

  • Krásně načepovanou plzeň si dáte v Pilsner Urquell Original Restaurant (T1 i T2), za půllitr si ale připlatíte, a to 99 Kč.

  • Nejlepší hodnocení na Google 4,5 hvězdičky má Porta Bistro, které najdete naproti terminálu 1 za hotelem Courtyard by Marriott Prague Airport. Za velký kebab nebo pizzu zaplatíte kolem 130–150 Kč a kvalitu si zákazníci pochvalují.

Náš tip

Nekupujte si předraženou vodu na letišti

Odlétáte z terminálu 2? Pak si nemusíte na letišti kupovat předraženou vodu. Přes bezpečnostní kontrolu proneste prázdnou lahev a naplňte ji v jedné z několika fontánek v tranzitní zóně.

Obchody Duty Free

Před odletem z letiště Václava Havla si můžete nakoupit v několika Duty Free obchodech. Počítejte ovšem s tím, že při letech v rámci Evropské unie zaplatíte standardní daně. Přesto někdy narazíte na zajímavé nabídky například na parfémy nebo sladkosti.

Jak zjistit, jestli se nákup vyplatí? Jednoduše se připojte k letištní Wi-Fi a ověřte si, za kolik byste zboží objednali v e-shopech. S aplikací INFLYTER získáte 10 % slevu na nákup v obchodech Aelia Duty Free.

Cestovní pojištění nekoupíte v Duty Free, ale online

Zvlášť při cestách mimo Evropskou unii by vám cestovní pojištění nemělo chybět. Jinak hrozí, že vás i banální úraz nebo nemoc v zahraničí bude stát stovky tisíc korun. Porovnejte si ceny cestovního pojištění a to nejvýhodnější si sjednejte jednoduše online.

Na co si dát pozor před odletem z letiště Praha

  • Po průchodu pasovou kontrolou už nebudete mít tolik možností, kde se levně najíst. Všechny fastfoody najdete ve veřejné části letiště (ve spojovací chodbě mezi terminálem 1 a 2).

  • Na terminálu 1 se provádí bezpečnostní kontrola až před každým gatem. Proto si na příchod k letadlu nechte dostatek času.

  • Pokud si na terminálu 1 chcete zakoupit nápoje do letadla, musíte v letištních obchodech požádat o zapečetěnou tašku (tzv. STEB) a nesmíte ji otevřít před průchodem kontrolou. Případně si vodu můžete koupit v automatu až po kontrole příručních zavazadel.

Letiště Václava Havla v číslech

  • Bylo otevřeno 5. dubna 1937, výstavba stála 110 milionů korun.

  • Podle odhadů odbaví přes 13 mil. cestujících v roce 2023. Nejvíce cestujících odbavilo v roce 2019, a to 17,8 mil. – tolik pasažérů se očekává opět v roce 2026.

  • Z Prahy se letos létá do 152 destinací s 65 dopravci. Nejvíce letů míří do Londýna, Paříže a Milána.

  • Na Google má letiště Praha hodnocení 4,3 hvězdičky. Pozitivní recenze oceňují přehlednost letiště, hodně místa na sezení a čisté toalety. Negativní recenze si stěžují na pomalou pasovou kontrolu, nepříjemné a rasistické zaměstnance, kteří nemluví anglicky nebo chybějící kuřárnu.

Tip na závěr

Zrovna nikam neletíte?

Vydejte se na letiště Václava Havla na exkurzi. Můžete si objednat zážitek v certifikovaném simulátoru a zkusit si pilotovat Airbus A320, Boeing 737 nebo ATR. 

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.