Pes leží na kufrech v autě

Psí rvačky a jiné kalamity: proč zvířeti koupit cestovní pojištění

Taky zvířecího parťáka berete všude s sebou? Společně si umíte užít tu správnou dovolenou: čachtat se v moři, skákat po skalách, po ránu společně vychutnávat espresso s výhledem na Fontanu di Trevi. Dovolenková idyla ovšem končí v momentě, kdy se váš pejsek rozběhne, skokem plavmo převrhne stůl, porazí číšníka s tácem s 12 espresy a se štěkotem se vrhne do rvačky místního gangu ratlíků. Pak řešíte pokousaného psa, opařeného číšníka i rozbitý stůl. A taky si konečně vzpomenete, proč jste to zvíře měli pojistit. 

Mušle za 3 500 dolarů: kolik stojí veterinář 

Na dovolené svádí spousta lákadel nejen vás, ale i vaše domácí mazlíčky. Očichávají, zkoumají, ochutnávají, seznamují se. Snadno přitom spolknou lasturu z pláže, přejí se písku, ochutnají jedovatou bobuli, šlápnou do vosího hnízda nebo si rozříznou tlapku o sklo. Nebo jednoduše dostanou průjem z jídla a horka jako jejich páníček. 

Vy rychle běžíte na místní pohotovost, lovíte slovíčka v překladači a trnete, jestli to váš mazlíček přežije. Pak vás čeká další překvapení: účet za ošetření. Třeba vyndání skořápek mušlí nebo zaskočené kosti (odborně vniknutí cizího tělesa do těla) přijde v Evropě podle pojišťovny Generali na 22 735 Kč (v USA dokonce 3 500 dolarů). Za otravu zaplatíte 3 550 Kč a za prasklý vaz 26 982 Kč. To ovšem v případě psa. Ošetření otravy kočky vyjde na 4 492 Kč, zánět močového měchýře na 6 140 Kč. 

Cestovní pojistka za obojkem: jak vybrat cestovní pojištění 

Cestovní pojištění se prostě vyplatí i pro zvířecí parťáky. Kde takovou pojistku sehnat? Samostatný produkt pro zvíře na cestách většina pojišťoven nenabízí. Mazlíčka můžete připojistit v rámci vašeho cestovního pojištění (podobně jako třeba rizikové sporty). Pokud už pro vaše zvíře máte tuzemské zdravotní pojištění, můžete cestovní pojištění přikoupit k němu.

Každá pojišťovna nabízí jiný rozsah pojištění domácích zvířat. Obvykle nepojistíte štěňata do asi 3 měsíců a starší kočky a pejsky (nad 8-10 let). Rozhoduje i rasa a velikost zvířete. Pojistit můžete i zvíře bez průkazu původu, nesmí ale trpět chronickým onemocněním. Některé pojišťovny pojistí i jiná zvířátka, třeba králíčka. Konkrétní podmínky pro cestovní pojištění najdete jednoduše i online.

Nepodceňujte cestovní pojištění

A to jak pro vás, tak vaše domácí mazlíčky. Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás i vašeho mazlíčka plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů.

Dobrodružství s tlapkami: vyberte správné limity 

Hledáte pro psího nebo kočičího parťáka správnou pojistku? Podívejte se hlavně na pojistné podmínky. Jak velkou má pojišťovna síť smluvních partnerů? Hradí pojištění i dopravu k lékaři? Jaké má výluky?  Pojistí vám i ztrátu nebo úmrtí vašeho mazlíčka? 

Přemýšlejte i nad limity: obvyklé jsou v rozmezí 10 000-40 000 Kč. V některých zemích stojí u veterináře stovky eur snad i zaklepání na dveře: vybírejte podle toho pojistku. Vyšší limity si vyberte i při dobrodružných výpravách do hor. Počítejte se spoluúčastí: léčbu do výše spoluúčasti budete hradit ze svého. Pokud má vaše zvířátko chronické onemocnění, poraďte se předem s pojišťovnou, jestli vám uhradí náklady, pokud se jeho stav zhorší. 

Více o výhodném cestovním pojištění pro psy se dočtete na našich stránkách.

Věděli jste?

Psi taky cestují s pasem? Nemají tam razítka z celnice, zato tam najdete jejich očkování. Každý pejsek, který chce cestovat (a pojistit se) musí být očipovaný a očkovaný proti vzteklině. Některé země požadují i odčervení nebo preventivní karanténu.

Zjistěte si předem podmínky vaší cílové země – třeba na stránkách Státní veterinární správy. Jinak dopadnete jako herečka Amber Heard, které v Austrálii za propašování dvou pejsků hrozilo několik let vězení. 

Běžíte k veterináři? Připravte si hotovost

Pokud se už zvířecímu cestovateli něco stane, nepanikařte a zavolejte na asistenční službu. Poradí vám, kde je nejbližší veterinář. Počítejte s tím, že ošetření uhradíte z vlastní kapsy. Pojišťovna ho obvykle proplácí zpětně na základě účtu. Pojišťovna proplatí i materiál, léky a často i dopravu k veterináři. Případnou spoluúčast ale platíte vždy vy. 

Tip

Všechny doklady si na místě zkontrolujte. Měly by mít kromě přesného rozpisu ošetření a ceny i číslo čipu vašeho psa.

Rozbitá váza a jiné nehody

Někdy zvíře umí vytvořit i jiné patálie. Třeba takhle obdivujete obrazy v hotelové lobby, když v tom slyšíte hlasité: Prásk! Váš kocour přesně mířeným skokem sejmul vrabce, který vletěl do haly a usadil se na váze. Recepční suše polkne a vy začnete lovit v peněžence eura. 

Psi a kočky umí způsobit pořádné kalamity: strhnout jídlo ze stolu v restauraci, porvat se s místním psím šampionem (který měl zrovna před soutěží) nebo zničit polstrování drahého gauče. Naštěstí můžete pojistit i tohle. V rámci pojištění odpovědnosti za škodu jsou zahrnuté i nehody, které způsobí váš pes. Můžete ho sjednat jako doplněk běžného cestovního pojištění. Pojistka na cesty s mazlíčky se prostě vyplatí. Tlapku na to!

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.