Mobilní signál

Který operátor má lepší pokrytí?

21. 12. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

Mobilní síť provozují jen tři hlavní operátoři

Přestože si dnes vybíráte z tarifů několika desítek operátorů, mobilní sítě u nás provozují jen tři z nich – O2, T-Mobile a Vodafone. Zbylí operátoři využívají mobilní sítě této velké trojky. Největším hostitelem je Vodafone, který svoji síť poskytuje více než čtyřiceti dalším operátorům.

Alternativní poskytovatelé mobilních služeb ale hrají na trhu podružnou roli. Téměř 93 % z celkového počtu SIM karet připadá právě na velkou trojku.


Pokrytí operátorů: 5G síť jako priorita

V současnosti stojí tři největší čeští operátoři před výzvou v podobě vybudování 5G sítě. Na tu se postupně přechází ze standardu 4G/LTE. 5G síť přináší výrazně vyšší rychlost přenosu dat a snížení doby odezvy. Očekává se, že síť zajistí rychlejší a efektivnější komunikaci mezi lidmi, ale také mezi stroji. Těžit by z toho mohla například průmyslová robotizace nebo vývoj autonomních vozidel bez řidiče.

S budováním 5G sítě začala v ČR O2, která spustila komerční provoz v létě roku 2020. Zanedlouho se přidal T-Mobile a poté i Vodafone.


Mapa pokrytí: Vede Vodafone

Na konci roku 2023 vykazuje nejlepší pokrytí 5G v ČR paradoxně Vodafone – tedy operátor, který se do budování sítě pustil jako poslední. Vodafone podle údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) aktuálně pokrývá téměř 90 % obyvatel. Podobných hodnot dosahuje i z pohledu rozšíření signálu na českém území. Pokrytí Vodafone zahrnuje v podstatě všechna větší města. Na rychlejší připojení si zatím musí počkat hlavně zákazníci v některých příhraničních oblastech.

Druhou příčku v pokrytí operátorů drží T-Mobile, který 5G dostane k 81 % populace. T-Mobile pokrytí sahá na necelých 75 % území. S pomalejším 4G se musíte spokojit na řadě míst v Pardubickém a Olomouckém kraji nebo na Vysočině.

Pokrytí O2 je zatím nejslabší. Sahá na necelých 60 % území a zahrnuje zhruba 70 % populace. K oblastem, kam pokrytí O2 nedosahuje, patří především západní a jižní Čechy.

Náš tip

Zajímá vás, který z operátorů nabízí nejlepší pokrytí ve vašem regionu nebo jak se mapa pokrytí vyvíjí? ČTÚ provozuje VPortal, kde si můžete porovnat pokrytí různých telekomunikačních služeb v ČR. Nechybí zde ani další data z oficiálních měření ČTÚ. Údaje o pokrytí operátorů najdete v sekci Mobilní služby.

Pokrytí signálem nevypovídá o kvalitě připojení

Pokrytí operátorů je důležité, ale neříká nic o kvalitě sítě nebo reálné rychlosti připojení. 5G totiž může fungovat v různých pásmech. Pokud se zaměříme na vysokokapacitní pásmo 3 400–3 800 MHz, ve kterém lze zajistit vyšší rychlost internetu, pozice operátorů se obrátí.

O2 se pustila do komplexnější modernizace sítě a ve větší míře buduje vysílače, které fungují v pásmu 3 700 MHz. Vysokokapacitním pásmem tak aktuálně pokrývá téměř 32 % populace, zejména v největších českých městech. Pro srovnání – T-Mobile pokrytí se v tomto pásmu pohybuje okolo 5,5 %, pokrytí Vodafone v současnosti nepřekračuje 2 % populace. Oba zmiňovaní operátoři využívají hlavně pásma 700 a 2 100 MHz.


Nejrychleji zatím s O2

Co uvedené skutečnosti znamenají v praxi? Přestože je pokrytí O2 u 5G sítě nejhorší, aktuálně máte s tímto operátorem největší šanci na rychlé surfování. Potvrzuje to například nedávné měření ČVUT, které pomocí aplikace Speedtest porovnávalo rychlost stahování u jednotlivých operátorů v oblastech pokrytých 5G. Nejvyšší rychlost byla naměřena v síti O2, konkrétně 932 Mbit/s. Průměrně naměřené hodnoty byly v případě O2 zhruba dvojnásobné než u zbylých dvou operátorů.

Nejvyšší rychlost stahování v 5G síti vykazuje O2 také v rámci měření provedených nástrojem NetTest, který provozuje ČTÚ. V říjnu letošního roku bylo u O2 provedeno 267 měření s průměrnou rychlostí stahování 177,48 Mbit/s. Měření v síti T-Mobile v průměru ukazovalo 144,61 Mbit/s, v síti Vodafone 101,74 Mbit/s.


OperátorPrůměrná rychlost stahování v 5G sítiPočet měření

O2

177,48 Mbit/s

267

T-Mobile

144,61 Mbit/s

333

Vodafone

101,74 Mbit/s

234

Zdroj: Otevřená data NetTest, měření uskutečněná v říjnu roku 2023


Tarify

Kromě pokrytí a kvality připojení vás jistě zajímá i cena mobilních tarifů. Který z operátorů vám nabídne nejlepší podmínky? Podívejte se do naší online kalkulačky. Nejlepší ceny si u tarifů zajistíte v balíčku služeb s pevným internetem a digitální televizí.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?