Žena s batohem a letenkami

Jak ulovit nejlevnější letenky

6. 6. 2024
|
Délka čtení: 8 min.

Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

Sledujte stránky s levnými letenkami

Abyste sehnali ty nejlevnější letenky, nemusíte celé dny sedět u počítače a dlouze vyhledávat na internetu. Stačí sledovat stránky, kde jsou pravidelně publikovány tipy na aktuální levné letenky. K nejznámějším portálům patří:

Jednotlivé stránky můžete sledovat na sociálních sítích nebo se přihlásit k odběru newsletteru, který vám bude chodit na e-mail. O levných letenkách se tak dozvíte mezi prvními.

Pokud se mezi speciálními akcemi neobjevuje vaše vysněná destinace, zkuste vyhledávače letenek. Ty zpravidla slouží jen k vyhledávání a srovnávání cen letů, tipy na levné letenky na nich obvykle nenajdete. Nicméně oba typy platforem se mohou částečně překrývat. Pro komplexní vyhledávání se využívají především stránky:

Ve vyhledávačích nemusíte pátrat jen po konkrétních destinacích, některé z nich vám umožní hledat levné letenky kamkoliv. Stačí, když do políčka destinace zadáte heslo „anywhere“. Svoji cestu si tak můžete naplánovat podle aktuálních možností a cen.

Náš tip

Jak vyhledávat letenky

Letecké společnosti upravují ceny letenek například v závislosti na dnech v týdnu, historii vyhledávání či vaší poloze. Cestu k levným letenkám proto může zajistit VPN. Ta vám v online prostoru umožní předstírat, že se nacházíte v jiné zemi. VPN často pomůže u vnitrostátních letů plánovaných na dálku. Pokud řešíte přelet v rámci USA, ale letenky kupujete ještě z Evropy, zkuste je pomocí VPN „hledat z USA“. Dost možná se dočkáte nižší ceny. Kouzlo VPN vyzkoušejte i u dražších letenek, zkuste vyhledávat třeba z cílové destinace. Letenky vždy hledejte v anonymním okně – aerolinky i vyhledávače mohou jejich cenu při opakovaném vyhledávání uměle navyšovat.

Neomezujte se na odlety z českých letišť

Sháníte levné letenky z Prahy? Podobná strategie nemusí být z pohledu ceny nejvýhodnější. Praha bohužel vychází z různých srovnání dráž než okolní letiště. Letenky do stejných destinací stojí z našeho hlavního města většinou více než z Vídně, Mnichova, Berlína, Frankfurtu, Bratislavy nebo třeba Katovic. Do většiny zmiňovaných destinací se dostanete autobusem či vlakem za pár stovek korun. Pro obyvatele pohraničí mohou být některá letiště dokonce blíž, než to pražské.

Odlety z letišť v zahraničí vám především u dražších dálkových letů mohou ušetřit tisíce korun. Zajímavou nabídkou dálkových letů disponuje hlavně Frankfurt. Na největší německé letiště se z Prahy dopravíte i letadlem, letenky se dají pořídit již od 3 000 korun.

Náš tip

Před cestou do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás před neočekávanými výdaji za lékařské ošetření. Nejlevnější nabídku si během pár minut vyhledáte v naší online kalkulačce.

Nejlevnější letenky? Mimo víkendy, svátky a sezónu

Kdy seženete nejlevnější letenky? Odpověď není zcela jednoznačná. Někdy pořídíte akční letenku půl roku dopředu, jindy zase dva týdny před odletem. Obecně však platí, že v nejlepší cenové hladině se letenky pohybují zhruba dva až tři měsíce před plánovaným odletem.

Pátrání po levných letenkách je snazší, pokud jste flexibilní a nemusíte se upínat na konkrétní termín. V období svátků je o letenky větší zájem, protože mnoho lidí vyráží za rodinou. Ceny jsou proto přes svátky vyšší – na levné letenky zapomeňte zejména o Vánocích a na Silvestra. Podobně jako svátky se v cenách letenek projevuje i hlavní turistická sezóna.

Důležitou roli hraje také den a hodina odletu. Nejvýhodněji vychází odlety ve všední dny (především v úterý a středu) v nočních a brzkých ranních hodinách. Naopak o víkendu si za letenky spíše připlatíte.

Pozor na státní svátky

Při hledání levných letenek si nezapomeňte zkontrolovat termíny státních svátků a dalších slavností v cílové destinaci. Místní významné události, o kterých možná ani nevíte, budou cenu letenek zvyšovat. Některé turistické atrakce navíc mohou být o svátcích zavřené.

Levné letenky u velkých dopravců vs. nízkonákladových leteckých společností

Letecké společnosti se dají rozdělit do dvou hlavních skupin. První tvoří tradiční (klasičtí) dopravci. Obvykle se jedná o národní letecké společnosti, které se v letecké dopravě pohybují dlouhé desítky let. Do této skupiny patří například Lufthansa, British Airways nebo Air France.

Od 90. let začali leteckou dopravu více ovlivňovat nízkonákladoví dopravci, kterým se okleštěním poskytovaných služeb podařilo výrazně snížit cenu letenek. Dnes díky nim seženete levné letenky prakticky kdykoliv. Mezi nejznámější nízkonákladové dopravce patří Ryanair, Wizz Air či easyJet.

Nízkonákladové aerolinkyKlasické (tradiční) aerolinky

Výhody

  • levné letenky

  • flexibilní tarify letenek

  • bohatá síť krátkých a středně dlouhých tras

  • jednoduchý a rychlý proces rezervace

  • vysoký standard služeb a větší komfort

  • propracované věrnostní programy

  • obsluhují hlavně centrálně položená letiště

  • více navazujících letů

Nevýhody

  • omezené služby

  • poplatky za check-in na letišti či odbavená zavazadla

  • nižší komfort

  • často obsluhují vzdálenější letiště

  • vyšší cena letenek

  • omezená nabídka na méně frekventovaných trasách

  • zkostnatělé přístupy a procesy, pomalejší přístup k inovacím

  • občas složitější proces rezervace

Specifika nízkonákladových letenek

Nízkonákladové aerolinky zažívají v posledních letech boom a hrají klíčovou roli při návratu leteckého průmyslu na předcovidová čísla. Čím se nízkonákladové lety vyznačují?

Letiště dál od centra

V rámci snížení nákladů na minimum létají nízkonákladové aerolinky na méně frekventovaná letiště, která jsou dál od velkých měst. Například při návštěvě Paříže to máte do centra nejblíž z letišť Orly (ORY) a Charles de Gaulle (CDG). Nízkonákladové společnosti vás ale zpravidla dopraví na letiště Beauvais (BVA) vzdálené více než 80 km od francouzské metropole. I ze vzdálených letišť se bez problémů dostanete vlakem či autobusem, musíte ale počítat s dalšími náklady na dopravu a časem stráveným na cestě.


Odbavení na letištích

Nízkonákladové letenky jsou levnější také díky úsporám na letištním personálu. Na rozdíl od klasických dopravců proto dochází ke zpoplatnění odbavení na letišti. Check-in u přepážky vás může vyjít klidně na vyšší částku než samotná letenka. Nicméně odbavení provedete zdarma online, klidně při cestě na letiště z chytrého telefonu.

Občerstvení na palubě

Zatímco u klasických dopravců na vás po cestě čeká občerstvení, nízkonákladové aerolinky ho až na výjimky neposkytují. Svačinu i nápoje si ale v letadle můžete zakoupit. K dispozici většinou máte bagety, sladkosti a další drobné pochutiny. Jídlo si navíc můžete do letadla bez problémů přinést – kontrolou neprojdete jen s tekutinami. Kromě občerstvení neočekávejte u nízkonákladových letenek ani další běžné služby jako denní tisk, časopisy nebo přikrývky.

Náš tip

Nechcete platit za předraženou vodu na letišti? Vezměte si s sebou prázdnou lahev. Při kontrole prázdná lahev nevadí a na letišti si do ní poté můžete natočit pitnou vodu.

Poplatky za zavazadla

Pokud cestujete s velkým zavazadlem, nemusí pro vás být nízkonákladové letenky tak levné. V ceně totiž obvykle máte jen malé příruční zavazadlo, s velkým kufrem se pojí poplatek. Celková částka za letenku se nakonec nemusí tolik lišit od ceny u klasického dopravce, u kterého bývá zavazadlo již v ceně.

Last minute letenky

V nabídce cestovních kanceláří jsme zvyklí vídat cenově atraktivní last minute zájezdy. Řada cestovatelů proto předpokládá, že se dají sehnat i podobně výhodné last minute letenky. Ve světě letenek však panuje jiná situace – aerolinky cenu před odletem naopak šponují nahoru. Last minute letenky si totiž pořizují hlavně obchodní cestující, kteří na cenu tolik nehledí. Letecké společnosti si to uvědomují a cenu těsně před odletem zvyšují.

Drobnou výjimku tvoří charterové lety objednané cestovními kancelářemi. Pokud se letadlo nenaplní cestujícími z organizovaných zájezdů, cestovky se pokouší prázdná místa na poslední chvíli obsadit. V tu chvíli na výhodné last minute letenky skutečně můžete narazit.

Kde koupit last minute letenky

Zmiňované last minute letenky nenabízí aerolinky, ale přímo cestovní kanceláře. Nenajdete je tedy ve vyhledávačích letenek, musíte na webové stránky jednotlivých cestovek. Nepočítejte ale s širokou nabídkou destinací – charterové lety jsou organizovány převážně k moři a během hlavní turistické sezóny.

Na co si dát pozor před koupí letenek na poslední chvíli

Počet last minute letenek bývá značně omezený. Pokud cestujete ve větší skupině, nemusí se dostat na všechny členy. Zároveň vám nikdo nezaručí, že se last minute letenky objeví zrovna v termínu vaší dovolené. Nákup letenek na poslední chvíli mohou zvažovat spíše flexibilní cestovatelé. Dále si nezapomeňte předem zjistit cenu ubytování. Last minute letenka v hlavní sezóně k moři vám toho příliš nevyřeší, jestliže na místě zaplatíte nekřesťanskou sumu za nocleh.

Ztracené zavazadlo?

Cestovní pojištění vám sice oblíbené oblečení nevrátí, ale alespoň vám zajistí peníze na nový šatník. Vyhledejte si nejvýhodnější cestovní pojištění s pojištěním zavazadel v naší kalkulačce.

Co je potřeba zvážit před rezervací levné letenky

Nejlevnější letenky nemusí být nejpohodlnější. Nízká cena je často vykoupena vzdáleností od hlavní destinace, větším počtem přestupů nebo dlouhou dobou čekání na navazující let. To ale nemusí vždy znamenat nevýhodu. Obzvlášť pokud přestupujete ve státě, kde nepotřebujete víza, můžete při delším přestupu opustit brány letiště a vyrazit na prohlídku města.

Před rezervací si nezapomeňte zjistit, zda a za jakých podmínek můžete letenky stornovat či přepsat na jiné jméno. Zejména u nízkonákladových dopravců je tento postup znemožněn nebo prodražen vysokým poplatkem.

Jak ulovit nejlevnější letenky

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.