Nákup páru přes PC

Nákup na splátky: Snadná cesta k novému telefonu, nebo k exekuci?

22. 5. 2024
|
Délka čtení: 5 min.

Nákup na splátky je oblíbenou možností financování elektroniky nebo vybavení domácnosti. Často se ale zapomíná na to, že se jedná o typ půjčky. A někdy velmi nevýhodný. Kdy nákup na splátky (ne)dává smysl? Vychází lépe pronájem zařízení? Nebo raději zvolit úplně jinou alternativu?

Jak funguje nákup na splátky?

Nákup na splátky vám umožní rozložit si cenu zboží do několika měsíčních splátek. Většinou se využívá pro nákup elektroniky, domácích spotřebičů nebo nábytku. Nákup na splátky nenabízí přímo prodejce zboží, ale úvěrová společnost – k těm nejznámějším patří Home Credit, Cofidis, Cetelem nebo Essox.

V dnešní době můžete využít nákup na splátky jak v kamenné prodejně, tak při online nákupech. Někdy musíte část ceny zaplatit předem – tzv. akontace činí například 10 % z ceny zboží. Většina nabídek je ale s nulovou akontací. To znamená, že při objednání zboží neplatíte nic a rovnou začnete s pravidelnými splátkami.

Upozornění

Nákup na splátky je typ půjčky. Proto vždy zvažte, jestli danou věc opravdu potřebujete a máte dostatečnou finanční rezervu na pravidelné splácení. Důkladně si přečtěte obchodní podmínky a nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Získejte další tipy, jak při výběru půjčky nenaletět.

Jak vybrat nejvýhodnější splátkový prodej

Při koupi na splátky si většinou můžete nastavit výši splátek a dobu splácení podle svých možností. Čím nižší splátku si zvolíte, tím delší dobu budete splácet. Dále se zajímejte o výši úrokové sazby a RPSN – roční procentní sazbu nákladů. Čím vyšší RPSN, tím je půjčka dražší. Dívejte se také na celkovou částku, kterou zaplatíte. Z ní získáte jasnou představu, o kolik zboží přeplatíte oproti běžné kupní ceně.

Někdy narazíte na akční nabídku s 0 % RPSN – splátky bez navýšení. Za takovou půjčku nepřeplatíte nic navíc. Dejte si ale pozor na to, že musíte opravdu pečlivě dodržet podmínky smlouvy a neopozdit se ani s jednou splátkou. Jinak hrozí, že o výhodné podmínky přijdete.

Příklady nákupu iPhone 13 na splátky

E-shopAlzaAlzaCZCCZC ComforComfor

Úvěrová společnost

Home Credit

Home Credit

Home Credit

Home Credit

Essox

Essox

Cena zboží

15 490 Kč

15 490 Kč

16 990 Kč

16 990 Kč

15 489 Kč

15 489 Kč

Akontace

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

2 000 Kč

Počet splátek

11

48

12

24

12

12

Výše měsíční splátky

1 571 Kč

496 Kč

1 454 Kč

744 Kč

1 486 Kč

1 295 Kč

Celková zaplacená částka

17 281 Kč

23 808 Kč

17 448 Kč

17 856 Kč

17 832 Kč

17 540 Kč

Roční úroková sazba

23,57 %

23,26 %

5,16 %

4,93 %

28,92 %

29,07 %

RPSN

26,50 %

25,90 %

5,3 %

5,1 %

33,17 %

33,36 %

Z tabulky vyplývá, že podmínky splátkového prodeje se u jednotlivých obchodníků velmi liší. A to i za předpokladu, že spolupracují se stejnou úvěrovou společností. Proto se někdy vyplatí nakoupit na splátky v dražším obchodě, který však nabízí výhodnější financování.

Spotřebitelský úvěr nabídne lepší podmínky než nákup na splátky

Spotřebitelské bankovní a nebankovní úvěry mívají nižší úroky a RPSN než splátkový prodej. Půjčku si sice musíte sjednat v předstihu před koupí zboží, ale zvládnete to i z domova. Porovnejte si podmínky u několika poskytovatelů a najděte tu nejvýhodnější půjčku online.

Co je potřeba k nákupu na splátky

  • věk nad 18 let

  • občan ČR nebo trvalý pobyt v ČR

  • občanský průkaz + druhý doklad totožnosti

  • bankovní účet

  • pravidelné měsíční příjmy (např. výpis z účtu, potvrzení o pracovním poměru, potvrzení o starobním/invalidním důchodu či rodičovském příspěvku)



Podle dodaných podkladů úvěrová společnost posoudí, jestli jste schopni půjčku splácet a nákup na splátky vám schválí, nebo ne. Stejně jako jiné půjčky, ani nákup na splátky se neobejde bez nahlížení do registru. Pokud je vše v pořádku, trvá vyřízení splátkového prodeje jen pár minut a zboží si hned odnesete domů.

fallback mark

  • Na jednom místě koupíte zboží i vyřídíte půjčku.

  • Můžete si rozložit drahý nákup na delší dobu, aniž byste jednorázově zatížili rodinný rozpočet.

  • Pokud se jedná o nákup na splátky bez navýšení, neplatíte žádné úroky ani poplatky.

  • Obvykle si můžete nastavit výši splátek, dobu splácení i výši akontace podle sebe.

  • Financování vyřídíte během pár minut a zboží si hned odnesete.

Příklady, kdy se může nákup na splátky vyplatit

  • Koupíte si lednici na splátky, protože se vám ta stará porouchala a jednorázová platba by vyčerpala veškeré vaše úspory.

  • Pořídíte dítěti notebook na splátky bez navýšení, protože ho potřebuje pro studium na vysoké škole.

  • Koupíte televizi na splátky bez navýšení. Tak ji získáte za běžnou kupní cenu, ale nemusíte ji zaplatit najednou, a tudíž udržíte měsíční rozpočet bez větších výkyvů.

Nevýhody nákupu na splátky

  • Úrokové sazby a poplatky bývají vyšší oproti běžným spotřebitelským půjčkám.

  • Pokud se nejedná o nákup na splátky bez navýšení, celkově zaplatíte za zboží o několik tisíc více.

  • Splátky na první pohled vypadají nízké a půjčka se nabízí hned při koupi zboží. To může lákat k impulzivním nákupům a nadměrnému zadlužení.

  • Nákup na splátky se ukáže v registrech a zhorší vaše kreditní skóre. Tím si můžete znesnadnit získání jiné půjčky nebo hypotéky.

  • Když splátky nezaplatíte včas, hrozí vám vysoké sankce. Snadno se tak dostanete do dluhové pasti, která může skončit až exekucí.

Příklady, kdy vás nákup na splátky může dostat do problémů

  • Kupujete si na splátky věci, které nutně nepotřebujete a jsou nad vaše finanční možnosti – např. televize s největší úhlopříčkou, nejnovější model iPhone.

  • Pořídíte si věci, které vám vydrží kratší dobu, než po kterou je splácíte – např. telefon rozbijete za 1 rok, ale splátky máte na 3 roky.

  • Nakoupíte na splátky, aniž byste měli jakoukoliv finanční rezervu. Když vám vypadnou příjmy kvůli ztrátě zaměstnání, ze dne na den nebudete schopni půjčku splácet.

  • Neodhalíte reklamní pasti prodejců. Slyšíte lákavá hesla jako mobil na splátky pro každého nebo nákup na splátky bez navýšení, ale nepročtete si podmínky akce.

Přečtěte si, co dělat při problémech se splácením

Pronájem zařízení jako alternativa k nákupu na splátky

Splátkový prodej už funguje desítky let, ale před pár roky se objevila ještě jiná alternativa, a to pronájem zařízení. Nabízí ho například Alza na mobilní telefony, notebooky a další elektroniku.

Pronájem mobilu funguje podobně jako leasing na auto. Používáte mobilní telefon a za to každý měsíc platíte sjednanou částku. Na rozdíl od splátkového prodeje ale telefon není váš. Po uplynutí sjednané doby ho musíte vrátit, nebo se nabízí možnost výměny za novější model. Vyplatí se tedy pronájem víc než nákup na splátky? Pojďme se podívat na podmínky u společnosti Alza.

Srovnání financování pro iPhone 13, 128 GB

Nákup na splátkyAlza NEO pronájem

Cena zařízení

15 490 Kč

15 490 Kč

Výše měsíční splátky

811 Kč

568 Kč

Počet splátek

24

24

Celkem zaplatíte

19 464 Kč

13 632 Kč

Zdroj: alza.cz

Na první pohled se zdá pronájem jako jasná volba – za dva roky zaplatíte o téměř 6 000 Kč méně. Telefon ale samozřejmě nebude váš. Výkupní ceny použitého iPhone 13 se pohybují od 7 000 do 9 000 Kč podle rozsahu poškození. Jestliže se rozhodnete pro nákup na splátky a po 2 letech používání telefon prodáte, o něco víc se vyplatí právě splátkový prodej. Co dalšího vzít při rozhodování v úvahu?

Porovnání výhod a nevýhod nákupu na splátky a pronájmu u Alza

Nákup na splátkyPronájem přístroje

Doba splácení

Můžete si zvolit i výhodnější variantu s kratší dobou splácení 11 splátek po 1 571 Kč, případně delší 48 splátek po 496 Kč. Záleží na tom, jak vysokou splátku si můžete dovolit.

Nemůžete si zvolit dobu pronájmu – u telefonů je stanovena na 24 měsíců, u notebooků, tabletů a PC na 36 měsíců. Pokud se rozhodnete smlouvu ukončit předčasně, musíte doplatit odstupné.

Vlastnictví

Zařízení je vaše. V případě potřeby ho můžete prodat.

Zařízení není vaše. Po skončení pronájmu ho musíte vrátit – jinak musíte uhradit zůstatkovou cenu (od hodnoty přístroje se odečte 1,5 % za každý měsíc užívání). Pro výše uvedený iPhone 13 by byla po 24 měsících zůstatková cena 9 913 Kč.

Poškození

Se zařízením si můžete dělat, co chcete. Samozřejmě platí, že zařízení v dobrém stavu následně prodáte za vyšší cenu.

Při vrácení zařízení se vyhodnocuje jeho poškození. Pokud přesáhne běžné opotřebení (vlasové škrábance), musíte zaplatit pokutu ve výši 10 % (drobné škrábance) až po 100 % zůstatkové ceny (prasklý displej, poškozené konektory).

Pojištění

K nákupu na splátky si můžete sjednat pojištění schopnosti splácet.

K pronájmu máte automaticky pojištění proti rozbití a krádeži. Zahrnuje ale velké množství výluk (např. nedbalost, úmysl).

Zadlužení

Nákup na splátky se objeví v registru dlužníků.

Pronájem zařízení se neobjeví v registru dlužníků.

Výměna za nový

Po 24–36 měsících můžete zařízení vyměnit za modernější, ale výše splátky se vypočítá nově podle ceny nového zařízení.

Jak jinak financovat nákup spotřebičů a elektroniky

Odložená platba: Nakoupíte online za 0 Kč a zaplatíte až po 14 nebo 30 dnech. Hodí se v případech, kdy si chcete zboží nejdříve prohlédnout a pak teprve zaplatit. Po stanovené době musíte najednou uhradit celou částku. V ČR nabízí odloženou platbu například Twisto nebo SkipPay.

Spotřebitelský úvěr: Sjednáte si ho v bance nebo u nebankovní společnosti. Schválení půjčky u banky bývá složitější, ale často nabídne nejvýhodnější podmínky – RPSN už od 5 %. Vyplatí se zejména u dražších věcí, protože si splácení můžete rozložit na několik let.

Kontokorent: Jedná se o povolené přečerpání účtu. Můžete ho mít předschválený pro případ nenadálých výdajů. Úročí se pouze období, kdy jste na účtu v minusu. RPSN se pohybuje kolem 20 %. Využijete ho například v situaci, kdy vám k nákupu spotřebiče chybí jen pár tisíc, které dokážete během krátké doby splatit.

Kreditní karta: Můžete utrácet až do výše limitu a využít bezúročné období až 55 dní. Po jeho uplynutí ale naskakují dost vysoké úroky, RPSN je 20–30 %. S kreditní kartou nakupujte jen v případech, že vyčerpanou částku dokážete během krátké doby splatit – nejlépe během bezúročného období.

Náš tip

Nákup na splátky po insolvenci?

Nákup na splátky je půjčka jako každá jiná, a tak pro něj platí obdobná pravidla. Záznam v registrech se vymaže po 5 letech od skončení insolvence. Poté si můžete koupit zboží na splátky, pokud poskytovatel vyhodnotí, že jste schopni splátky hradit. Nabízí vám někdo nákup na splátky bez nahlížení do registru? Takové nabídce se raději vyhněte obloukem – všichni poskytovatelé půjček totiž mají povinnost prověřit vaši schopnost splácet.

Na co si dát pozor při nákupu na splátky

  1. Nulové navýšení s podmínkami: Nákup na splátky bez navýšení mívá často velmi přísné podmínky a občas obsahuje fígle, jak vás donutit je porušit – například datum poslední splátky připadá na jiný den než ostatní splátky.

  2. Vnucování pojištění: Někteří prodejci trvají na sjednání pojištění schopnosti splácet, nebo vám ho automaticky připojí ke splátkovému prodeji. To může celkové náklady na půjčku výrazně navýšit.

  3. Vyšší úroky než u spotřebitelského úvěru: Splátkový prodej mívá vyšší úrokové sazby než běžný spotřebitelský úvěr. U vyšších částek si proto raději porovnejte, jestli by vás výhodněji nevyšla půjčka v bance.

  4. Příliš rychlé sjednání: V obchodě nad vámi možná vyčkává netrpělivý prodejce, online zase vše vyřídíte na pár kliknutí. Nákup na splátky je zkrátka někdy až příliš rychlý, přitom se zavazujete k půjčce i na několik let. Raději nic neuspěchejte a důkladně si přečtěte podmínky.

  5. Opakované nákupy na splátky: U některých prodejců stačí projít ověřením schopnosti splácet jen při prvním nákupu na splátky. Když budete pravidelně splácet, další nákup vám schválí automaticky. Tak se ale rychle můžete předlužit.


Tip na poslech

S porovnáním férovosti poskytovatelů půjček pomůže Index odpovědného úvěrování od organizace Člověk v tísni. David Borges, jeden z jeho tvůrců, radí, jak si půjčit chytře, v podcastu Nepodceňto.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.