Na letišti nohy kuft

Destinace, do kterých můžete vycestovat jen s občanským průkazem

Ani propadlý pas vám nemusí bránit v poznávání světa. Máme pro vás seznam destinací, do nichž můžete cestovat pouze na občanský průkaz. Možná vás překvapí, že se nejedná jen o státy nacházející se na evropském kontinentu, ale také o několik zajímavých exotických destinací.

Kde vám bude stačit jenom občanka

Orientovat se můžete podle tohoto jednoduchého přehledu:

27 zemí Evropské unie

4 země Evropského hospodářského prostoru

Island, Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko

26 zemí schengenského prostoru

Evropské mikrostáty

Monako, San Marino, Vatikán, Lichtenštejnsko, Andorra

Další státy (vstup na OP možný díky mezinárodních dohodám s EU)

Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonie, Moldávie a Srbsko

Co je dobré vědět:

  • Váš občanský průkaz musí být platný minimálně po dobu trvání pobytu v dané zemi. Výjimkou je Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá hora, Kosovo a Moldavsko. Pro cestu do těchto států musí být OP platný ještě 3 měsíce po ukončení cesty.

  • Do všech výše uvedených destinací můžete na OP cestovat autem, letecky, autobusem i po moři.

  • Až na výjimky nezáleží na tom, jestli má váš OP strojově čitelné údaje nebo čip. Těmito výjimkami jsou Kosovo (OP musí mít strojově čitelné údaje a čip) a Moldavsko (OP musí mít strojově čitelné údaje, pro cestu do Podněstří je potřeba mít pas).

  • Oficiálně je možné do zahraničí cestovat i s provizorním občanským průkazem (občanka s ustřiženým rohem doplněná o zelený formulář). MZV ČR to ovšem příliš nedoporučuje – v některých státech může být ustřižený roh brán jako znehodnocení průkazu.

  • Při leteckých a tranzitních cestách si dávejte pozor na mezipřistání a přejezdy zeměmi, ve kterých pas mít musíte.

  • Co se týče Velké Británie, podle informací Britského velvyslanectví v Praze mohou občané České republiky pro běžné cesty do Spojeného království stále vycestovat pouze na občanský průkaz.

S občanským průkazem k moři i za exotikou

S občanským průkazem můžete letecky vycestovat i do exotických zámořských destinací. Jedná se o některé oblasti, které spadají pod Francii:

  • Francouzská Guyana,

  • Guadeloupe,

  • Martinik,

  • Mayotte,

  • Réunion.

Je ovšem potřeba sem vycestovat přímým letem ze států EU nebo schengenského prostoru. Pokud byste měli například v plánu mezipřistání ve Spojených státech, pas budete potřebovat.

Guadeloupe a Martinik

Těmto dvěma „střípkům Francie v Karibiku“ se říká také motýlí ostrov a ostrov květin a rumu. Na obou dvou vás čeká bohatá flóra a fauna čítající kolibříky, volavky a pelikány. Dále krásné pláže i čilý podmořský život. Martinik je pak proslulý svým rumem, který se považuje za jeden z nejlepších na světě. Jestli tedy máte rádi exotiku, ale chcete si zároveň dopřát nádech Evropy, jedná se pro vás o skvělou volbu.

Krom výše uvedených míst existují i další exotické destinace, u nichž vám pro vstup oficiálně stačí pouze občanský průkaz (například Francouzská Polynésie nebo Nová Kaledonie), ale vzhledem k jejich vzdálené poloze je vždy nutné mezipřistání, a tím pádem i nutnost předložení pasu.

Martinique loďka

Krásné přímořské oblasti ovšem najdete i v Evropě. Občanský průkaz vám pro vstup bude stačit například zde:

Malta

Středomořský ostrov s velmi bohatou historií, nádhernými plážemi a průzračnou vodou jako stvořenou pro potápění. Prozkoumat zde můžete útesy, jeskyně i vraky – to vše s viditelností až 20 metrů. Nemusíte se bát ani o počasí. Denní průměr slunečního svitu se na Maltě totiž pohybuje kolem 12 hodin. V místní kuchyni se pak mísí vliv hned několika kultur, které zde zanechaly svou stopu.

Portugalsko

Důvodů, proč navštívit tuto zemi na pobřeží Atlantiku, je hned několik: nádherné pláže, které jsou skvělé i pro surfaře, bohatá kultura i historie, skvělá kuchyně plná čerstvých ryb i mořských plodů a v neposlední řadě portské víno.

Kam s občankou na prodloužený eurovíkend

Jestli si chcete s občanským průkazem vyrazit jen na prodloužený víkend, vyberte si některou z nádherných evropských metropolí, které vám poskytnou dny plné zážitků. Vaší pozornosti by tak určitě nemělo uniknout „město lásky“ Paříž, „věčné město“ Řím, případně i méně rušná, ale neméně krásná místa, jako třeba polský Krakov nebo maďarská Budapešť.

Ceny a lhůty u vydání občanského průkazu

Dobrou zprávou je, že od 2. července 2018 jsou všechny občanské průkazy opatřené elektronickým čipem. V případě, že chcete vycestovat narychlo, můžete žádat i o expresní vydání průkazu, bude to ale samozřejmě za příplatek.

Ceny a lhůty pro vydání OP:

  • Standardní vydání OP: do 30 dnů, zdarma; děti do 15 let za 50 Kč.

  • Vydání OP do 24 hodin: 1 000 Kč; děti do 15 let za 500 Kč.

  • Vydání OP do 5 pracovních dnů: 500 Kč; děti do 15 let za 300 Kč.

Nezapomínejte také na to, že vlastní cestovní doklad – alespoň tedy občanský průkaz – musejí mít i děti.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.