Čekání na letišti

Co dělat při zpoždění letu a na co máte nárok?

Opožděný let není příjemnou záležitostí. Stojí nás cenný čas, nervy a na náladě také nepřidá. Zpožděné lety jsou ovšem součástí letecké dopravy a my tak musíme počítat s tím, že nás zkrátka mohou potkat. Víte ovšem, na co máte v těchto případech nárok? Podívejte se společně s námi na benefity a kompenzace u zpožděného letu v podobě služeb a finančního odškodnění.

Podmínky, které musí zpožděný let splňovat

Abychom u zpožděného letu mohli čerpat odpovídající kompenzace, musí splňovat určité podmínky. Ty stanovuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004. V kostce se jedná o definování náhrad u zpožděného letu a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případech, kdy jim je odepřen nástup na palubu nebo došlo ke zrušení jejich letu, případně k jeho velkému opoždění.

Let tedy musí:

  • Začínat na letišti na území členského státu EU, Norska, Švýcarska či na Islandu, případně na některém z těchto míst končit.

  • Být operován evropskou aerolinkou. Na letence se tedy dívejte po informaci: „operated by…“. Můžete tak například letět s americkou společností, která je ale operována evropskou aerolinkou, takže máte nárok na kompenzaci.

Splňuje váš let tyto podmínky? V tom případě máte nárok na:

Občerstvení

V případě zásadně opožděného letu vám dopravce musí poskytnout občerstvení odpovídající délce zpoždění. Zkrátka – když se váš let zdrží o 2 až 4 hodiny, dostanete voucher na občerstvení (například vodu, bagetu, jídlo ve fast foodu a podobně). Jestli je zpoždění ještě delší, máte nárok na další voucher.

Jak získat občerstvení u zpožděného letu

Poukázky dostanete na přepážce, na kterou vás nasměruje personál vaší aerolinky u gatu.

Pamatujte, že na občerstvení máte nárok, ať už je let opožděn z jakéhokoliv důvodu – počasí, stávky nebo pozdního příletu letadla z předchozí destinace.

Nárok na občerstvení se odvíjí od poměru délky opoždění a vzdálenosti letu:

  • 2 hodiny u letů do 1 500 km;

  • 3 hodiny u letů od 1 500 do 3 500 km;

  • 4 hodiny u letů nad 3 500 km.

Ubytování

Je váš let opožděn až do druhého dne? Pak vám letecká společnost musí zajistit ubytování, a to včetně dopravy z letiště a zase zpátky. Pokud je tedy předpokládané zpoždění delší než 8 hodin v průběhu noci, trvejte na jeho poskytnutí. Nárok na ubytování máte, i pokud na let čekáte několik dní, jak tomu bývá například v případě stávky nebo velmi nepříznivého počasí. Stává se také, že letecké společnosti posuzují danou situaci i v závislosti na tom, z jaké jste země, kde a jakým způsobem jste „uvízli“ a zda v této zemi nemáte přátele nebo příbuzné, kteří by se o vás v tomto případě mohli postarat a ubytovat vás.

Jak získat ubytování u zpožděného letu

Pro zajištění ubytování se obraťte na pracovníka aerolinky, který má let na starosti. Klidně se odvolejte na výše uvedené nařízení ES. Tato kompenzace vám může být odepřena pouze v případě, kdy by přeprava na hotel způsobila ještě větší zpoždění letu. Velmi často se proto využívá hotelů, které jsou v bezprostřední blízkosti letiště.

Letadlo na dráze

Finanční odškodnění

U zpožděného letu můžete získat finanční odškodnění až do výše 16 000 Kč. V případech, kdy do své cílové destinace dorazíte o 3 a více hodin později, máte nárok na proplacení těchto částek:

  • 250 € u vzdálenosti do 1 500 km;

  • 400 € u vzdálenosti od 1 500 km do 3 500 km, při cestách po EU všechny lety nad 1 500 km (včetně zámoří).

Jestli dorazíte později o 4 hodiny a více, máte nárok na:

  • 600 € u vzdálenosti nad 3 500 km (pokud je zpoždění v rozmezí mezi 3 a 4 hodinami, aerolinka má právo kompenzaci snížit o 50 %, tedy na 300 €).

Jsou ovšem případy, kdy vám letecká společnost nemusí finanční kompenzaci poskytnout, a to u nepředvídatelných okolností, jakými jsou:

  • politická nestabilita;

  • nepříznivé počasí neslučitelné s letem;

  • stávka, která postihuje provoz leteckého dopravce;

  • rozhodnutí řízení leteckého provozu;

  • bezpečnostní rizika.

Za mimořádné okolnosti se nepovažují:

  • technické problémy, které se objeví během údržby letadla a byly způsobené jeho nedostatečnou údržbou;

  • stávka zaměstnanců letecké společnosti.

Co je dobré vědět:

  • Vzdálenost letu se počítá přímou čarou od počátečního po cílové letiště bez ohledu na případné přestupy. Letovou vzdálenost si můžete spočítat například na webu DistanceFromTo.net.

  • Opoždění letu se počítá jako rozdíl času od plánovaného příletu po zahájení výstupu z opožděného letadla. Pokud cestujete s přestupy, stěžejní je čas příletu do cílové destinace.

  • V případě, že je zpoždění letu alespoň 5 hodin, můžete váš let zrušit a zažádat o vrácení peněz v hodnotě vaší letenky včetně nevyužitých částí letu. Dopravce vás také musí na vlastní náklady dopravit do původního místa odletu.

  • Pokud cestujete s přestupy a jednotlivé lety vám zajišťují různí dopravci, kompenzace v případě propásnutého přestupného letu nezískáte. Proto je jistější cestovat s jednou aerolinkou, i když si třeba o něco připlatíte.

Co potřebujete pro získání finanční kompenzace u zpožděného letu:

  • elektronickou letenku rezervace;

  • palubní lístek;

  • pokud možno fotografii příletové tabule se zpožděným letem.

Jak získat finanční odškodnění u zpožděného letu

Kontaktujte leteckou společnost a požádejte o odškodnění z důvodu opožděného letu. Předejte podklady, sdělte informace o délce daného zpoždění, a tím pádem vašeho nároku na finanční kompenzaci (viz výše). A dále také předejte číslo svého bankovního účtu včetně IBAN.

Nezapomínejte rovněž, že o kompenzaci můžete zažádat i 3 roky zpětně. Nemusíte se ani bát, že si všechny okolnosti vašeho letu nepamatujete detailně. Letecké společnosti mají povinnost vás o daných nárocích informovat. Jde tedy o to nenechat se odradit a trvat na dodržení kompenzací, na které máte nárok.

Počítejte s tím, že jednání s aerolinkami bývá na „dlouhé lokty“. V rámci zpracování vašeho požadavku se často setkáte s reakcí typu, že dané zpoždění bylo způsobeno nepředvídatelnými okolnostmi, tím pádem nárok na finanční odškodnění nemáte. Případně dostanete nabídku na odškodnění v neodpovídající výši. Pokud víte, že je váš nárok oprávněný, nenechejte se odbít, případně využijte služeb některé z agentur nebo společností, které vyřídí vše za vás výměnou za provizi, od 5 do 25 % z vymožené částky.

Jedná se například o:

Claim Cloud

Vaše nároky

Airhelp

Clikc2claim

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Těhotná žena na letišti
    02. července 2024|Jana Březinová
    Cestování v těhotenství

    Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.