Těhotná žena na letišti

Cestování v těhotenství

Kvůli těhotenství se nemusíte vzdát dovolené a cestování, na druhou stranu je dobré dodržovat pár základních pravidel, abyste byla vy i nenarozené miminko v bezpečí. Pro cestování v těhotenství je ideální druhý trimestr.

Cestování v těhotenství vyžaduje plánování

Než se v těhotenství vydáte na cesty, měla byste chvilku věnovat plánování. Připravte se na to, že cestování v těhotenství obnáší větší zdravotní rizika i rychlejší únavu. Proto byste měla pečlivě vybírat destinaci, ale hodí se zajistit si i pohodlnou přepravu, zarezervovat si ubytování a mít představu, kde se budete stravovat. Ušetříte si tak zbytečný stres.

Vždy se řiďte svým aktuálním zdravotním stavem. Před cestou informujte svého ošetřujícího gynekologa a poraďte se s ním o možných rizicích.

Obecně se nedoporučuje cestovat v prvním trimestru, kdy se zvyšuje riziko nechtěného přerušení těhotenství. Navíc vaši dovolenou mohou ohrozit časté nevolnosti. Pokud se cítíte dobře a máte v pořádku zdravotní vyšetření, v druhém trimestru vám v cestování nic nebrání. Nejvhodnější čas je v období mezi 18. a 24. týdnem těhotenství.

Kdy se cestování v těhotenství nedoporučuje

  • rizikové nebo vícečetné těhotenství

  • těhotenská cukrovka

  • vysoký krevní tlak

  • potíže s placentou

  • v minulosti proběhl potrat nebo předčasný porod

Cestování letadlem v těhotenství

Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, je létání bezpečné až do 36. týdne. Podmínky přepravy těhotných žen se ale u jednotlivých leteckých společností liší – raději se informujte předem. Obvykle je možné létat nejpozději do 27. až 36. týdne těhotenství. V pozdějších fázích těhotenství vás aerolinka nepřijme do přepravy, nebo bude požadovat potvrzení od lékaře – formulář obvykle najdete přímo na stránkách letecké společnosti.

I pro cestování letadlem v těhotenství platí, že je nejbezpečnější v druhém trimestru. Rané těhotenství a letadlo není dobrá kombinace, protože v prvním trimestru může změna tlaku při letu zvýšit riziko potratu. V tom třetím zase hrozí dřívější odtok plodové vody.

Měla byste myslet také na to, že dlouhý let v těhotenství je jedním z rizikových faktorů pro vznik trombózy. Proto si sedněte raději do uličky, ať se můžete pravidelně projít. Sundejte si boty a procvičujte nohy i v sedě. S prokrvením pomohou také kompresní punčocháče. Nezapomeňte ani na dostatečný pitný režim.

Vyberte si cestovní pojištění, které vás ochrání i na cestách v těhotenství

Při plánování dovolené byste měla zohlednit nejen to, v jakém týdnu těhotenství vás ještě pustí do letadla, ale také do jaké doby získáte cestovní pojištění. Většina pojišťoven kryje komplikace spojené s těhotenstvím jen do 26. týdne. Porovnejte si nabídky od různých pojišťoven a najděte si pojištění, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Cestování autem v těhotenství

V těhotenství se jedná o pravděpodobně nejpohodlnější variantu cestování. Můžete si kdykoliv udělat přestávku a protáhnout se, případně jízdu úplně přerušit a vzít si ubytování na cestě.

V autě se připoutejte. Spodní popruh pásu by měl vést pod břichem přes pánev a vrchní nad břichem mezi prsy. Pokud vám pás nesedí dobře nebo si chcete být jistá, že se neposune, využijte speciální bezpečnostní pás pro těhotné. Ten zafixuje spodní pás pod břichem a navíc mívá pohodlnější polstrování. Nemusíte se bát ani airbagu v autě a rozhodně ho nevypínejte. Posuňte sedadlo dál od palubní desky a volant seřiďte tak, aby nemířil přímo na bříško.

Jste krátce před termínem porodu? Pak zvažte, nakolik řízení vozu nebo delší cestu autem opravdu zvládnete. I když jste aktivní řidička, od 6. až 7. měsíce těhotenství může být jízda autem velmi vyčerpávající. Můžete mít problémy se soustředěním nebo dostat křeče do nohou. V každém případě je lepší, když budete jezdit autem s doprovodem.

Očkování při cestování do zahraničí v těhotenství

Pokud se chystáte cestovat v těhotenství do zemí, které vyžadují očkování, je ideální se na to připravit už před otěhotněním. V těhotenství se totiž standardně očkuje jen proti chřipce a černému kašli. Těhotná žena nemůže užívat ani některé typy preventivních antimalarik.

Do určitých destinací existuje povinnost očkování proti žluté zimnici. V takovém případě může lékař do očkovacího průkazu zapsat těhotenství jako kontraindikaci. Nicméně nikdy si nemůžete být jistá, že to místní úřady přijmou a do země vás vpustí.

Když se v těhotenství bojíte cestovat, pojišťovna storno poplatky nezaplatí

Možná máte už delší dobu zaplacený zájezd, ale kvůli těhotenským nevolnostem nebo obavám o miminko byste ho raději zrušila. V takovém případě vám ale většina pojišťoven neposkytne plnění z pojištění storna zájezdu.

Například Allianz pojištění kryje pouze situace, kdy dojde k jednoznačnému ohrožení života matky nebo dítěte. Generali Česká pojišťovna nebo UNIQA v podmínkách uvádí, že musí dojít k hospitalizaci nebo upoutání na lůžko podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře.

Co si sbalit na cesty jako těhotná

  • volné oblečení a pohodlné boty

  • kompresní punčochy

  • láhev s vodou

  • svačinky (müsli tyčinky, ořechy, ovoce aj.)

  • žvýkačky, bonbóny nebo čaj proti nevolnosti

  • léky vhodné v těhotenství a těhotenské vitamíny

  • respirátor

  • dezinfekční přípravek na ruce

  • těhotenský průkaz

  • kartička pojišťovny a cestovní pojištění

  • opalovací krém s vysokým ochranným faktorem

Při cestování v těhotenství vás nesmí nic škrtit, správné proudění krve ještě podpoří kompresní punčochy. Pravidelně se projděte a protáhněte. Pijte hodně vody. V dopravním prostředku se připravte na nevolnost, i když jí běžně v těhotenství netrpíte. Můžou ji vyvolat i zvláštní pachy. Sbalte si čaj proti nevolnosti nebo třeba zázvorové bonbóny, těhotné ženy totiž obvykle nesmí užívat léky proti kinetóze.

Do letadla si s sebou vezměte láhev na vodu a poproste o její doplnění (případně termosku na zalití čaje). Pokud se nejedná o nízkonákladový let, personál vám rád vyjde vstříc. Jinak dostanete jen malý kelímek vody jednou za čas a to rozhodně nestačí. Vezměte si s sebou také vlastní svačinky, kdyby vás přepadl náhlý hlad.

Na cestu do zahraničí v těhotenství si sbalte léky proti běžným potížím – bolesti, teplotě, nachlazení, průjmu apod. Musí se ale jednat o léky vhodné pro těhotné, proto se o konkrétních přípravcích a dávkování poraďte s lékařem. Například na teplotu a bolest nesmí těhotné ženy užívat ibuprofen.

V místech s velkou koncentrací lidí zvažte ochranu dýchacích cest respirátorem. Často si myjte ruce nebo použijte dezinfekční gel. V těhotenství může být nebezpečná i nákaza chřipkou, žloutenkou, meningokoky nebo pneumokoky, navíc tato onemocnění často přenášejí bezpříznakoví pacienti.

5 zásad pro výběr vhodné destinace na dovolenou pro těhotné

  1. Vybírejte destinace s nízkými zdravotními riziky a kvalitní lékařskou péčí. Vyhněte se cestování do zemí s výskytem malárie, žluté zimnice, horečky dengue, zika a spavé nemoci. Pokud jste nepodstoupila očkování ještě před otěhotněním, vynechte také exotické destinace, kam se očkování doporučuje.

  2. Necestujte do horkých a tropických destinací. Ideální jsou místa, kde teplota nepřesáhne 28 °C. V těhotenství pracuje krevní oběh na plný výkon, a proto pro něj horko představuje zátěž. Navíc vysoká teplota a vlhkost vám může být velmi nepříjemná.

  3. V horách se zdržujte v oblastech s nadmořskou výškou do 3 500 m n. m., u pokročilého nebo rizikového těhotenství do 2 500 m n. m., jinak můžete ohrozit plod nižším přísunem kyslíku. V nižších polohách vám ale pobyt na čerstvém horském vzduchu určitě prospěje.

  4. V pokročilém stupni těhotenství si neplánujte příliš náročnou dovolenou. Vyhněte se namáhavým výstupům a túrám, dlouhému chození, silovým a kontaktním sportům, potápění, vodním sportům i kodrcání po hrbolatých silnicích.

  5. Od 7. měsíce se nedoporučuje koupání v rybnících, termálních lázních a v bazénech, protože jste náchylnější k infekcím. Na nějaký čas si odpusťte také saunu. Pořád se ale můžete koupat v moři – s pozvolným vstupem do vody, bez velkých vln a raději blízko břehu. Po vykoupání se nejlépe hned osprchujte čistou vodou.

Vhodné destinace na dovolenou pro těhotné

Podívejte se na příklady vhodných destinací, kde si jako těhotná užijete odpočinkovou dovolenou.

  • Rakousko: alpská jezera, Korutany

  • Slovinsko: jezero Bled, pobřeží kolem Piran

  • Portugalsko: Lisabon, Porto, pobřeží Algarve (jaro/podzim)

  • Francie: oblast Provence a Bretaně, francouzské Alpy

  • Španělsko: pobřeží Costa Brava, Mallorca

  • Chorvatsko: severní pobřeží

  • Švýcarsko: alpská jezera, Ženeva

  • Maďarsko: lázně Hévíz, Balatonfüred (pouze rané těhotenství)

  • Island: okolí Reykjavíku

  • Spojené arabské emiráty: Dubai, Abu Dhabi (zima)

Kam v těhotenství raději necestovat

Následující destinace patří u Čechů k oblíbeným dovolenkovým cílům, ale v těhotenství byste se jim měla raději vyhnout. Obzvlášť, jestli vám chybí potřebná očkování.

grafika-kam-v-tehotenstvi-radeji-necestovat

Na co si dát při cestování v těhotenství pozor?

Pokud se pohybujete v zemích s nižším hygienickým standardem, nepijte vodu z kohoutku a nejezte jídlo prodávané na ulici. Dejte si pozor na syrovou zeleninu a neloupané ovoce. Pro jistotu se vyhýbejte i nápojům s ledem. V žádném případě nejezte tepelně neupravené maso, ryby a mořské plody nebo nepasterizované mléko. Před každým jídlem si pečlivě umyjte ruce mýdlem nebo použijte alkoholovou dezinfekci.

Vyhýbejte se kontaktu se zvířaty. Vynechte také dlouhé pobyty na slunci a chraňte svoji pokožku opalovacím krémem s vysokým faktorem. Kvůli hormonálním změnám se totiž na pleti mohou objevit trvalé skvrny. Naplánujte si program tak, abyste si mohla pravidelně odskočit na toaletu. Když budete močení zadržovat nebo málo pít, abyste nemusela tak často běhat na záchod, koledujete si o zánět močových cest.

Pokud cestujete do exotické země, měla byste prevenci nemocí i úrazů věnovat ještě více pozornosti, abyste se vyhnula zdravotní péči a hospitalizaci. Nekvalifikovaný personál nebo nedostatek léků v dané destinaci vás totiž v těhotenství může dostat do potíží s jindy banálním problémem.

Připravte si plán, když nastanou komplikace

Přes veškerou opatrnost se může stát, že se při cestování v těhotenství dostanete do zdravotních potíží. Proto byste si předem měla zjistit, jak je to v dané destinaci s kvalitou a dostupností lékařské péče.

Zjistěte si adresu nejbližší nemocnice. Uložte si do telefonu číslo tísňového volání a číslo na asistenční služby pojišťovny. Všude s sebou noste těhotenský průkaz, kartičku pojištěnce a kartičku cestovního pojištění.

Cestovní pojištění pro těhotné vám nesmí chybět

Bez cestovního pojištění byste se za hranice neměla vydávat a během těhotenství už vůbec ne. Na českém trhu sice neexistuje žádná pojišťovna, která by nabízela speciální pojištění pro těhotné, ale můžete se pojistit v rámci běžného cestovního pojištění. Tedy alespoň v prvních 24.–26. týdnech těhotenství. Déle vás pojistí Allianz, ERV a Kooperativa.

PojišťovnaDo jakého týdne pojištění kryje zdravotní komplikace spojené s těhotenstvím

Allianz

32. týden

AXA ASSISTANCE

26. týden

ČPP

24. týden

ČSOB pojišťovna

26. týden

Direct

26. týden

ERV – Evropská pojišťovna

do 2 kalendářních měsíců před předpokládaným termínem porodu

Generali Česká pojišťovna

26. týden

Kooperativa

do 10 týdnů před předpokládaným termínem porodu

Slavia

24. týden

UNIQA

26. týden

Po ukončení daného týdne těhotenství se cestovní pojištění nevztahuje na komplikace spojené s těhotenstvím. To znamená, že i po stanoveném datu se z cestovního pojištění hradí třeba náklady na ošetření zlomené ruky nebo chřipky. Pokud se ale dostanete do zdravotních potíží v souvislosti s těhotenstvím, nebo dokonce dojde k předčasnému porodu, musíte si vše zaplatit ze svého.

„Pojištění léčebných výloh v zahraničí od ČPP kryje nezbytné ošetření, léčení nebo hospitalizaci v přímé souvislosti s těhotenstvím až do 24. týdne. Pojištění se nevztahuje na události spojené například s porodem nebo šestinedělím.“

Renata Čapkovátisková mluvčí ČPP

K obvyklým výlukám patří rizikové těhotenství nebo pracovní neschopnost kvůli těhotenství. V takových případech nezáleží na tom, v jakém týdnu jste – cestovní pojištění vám komplikace spojené s těhotenstvím nepokryje. Pojišťovna může také přezkoumávat, jestli jste se do zahraničí nevydala v rozporu s doporučením svého gynekologa.

Mezi další výluky z cestovního pojištění se řadí zjišťování těhotenství, preventivní těhotenské prohlídky, záměrné přerušení těhotenství, náklady spojené s umělým oplodněním nebo léčbou neplodnosti.

„Hradíme ale zjišťování těhotenství v souvislosti s pojistnou událostí – potíže, u kterých se při vyšetřování zjistí, že souvisí s těhotenstvím,“ upřesňuje Kateřina Novotná, specialistka interní a externí komunikace v Allianz.

Vyberte si nejlepší pojištění pro těhotné online

Při výběru cestovního pojištění pro těhotné myslete na dostatečně vysoké pojistné limity. Samozřejmostí by měly být kvalitní asistenční služby, které vám poskytnou pomoc 24/7 v českém jazyce. To nejlepší cestovní pojištění pro těhotné si vyberete během 2 minut online.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Tipy na výlety do hor pro milovníky hor - Nohy muže pochodující po horách
    14. června 2024|Jana Březinová
    Tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi i zkušené turisty

    Toužíte poznat české hory, ale nevíte, které trasy zvolit pro děti? Nebo si naopak chcete dát do těla na náročnějším výstupu? Dali jsme dohromady tipy na výlety do hor pro rodiny s dětmi po ČR a zkušené turisty vezmeme i na Slovensko.

  • dopravni_nehoda_hadajici_se_muzi
    13. června 2024|Jana Březinová
    Výluky v pojištění – přehled situací, na které se pojistka nevztahuje

    Pojistné podmínky mívají desítky stran, a tak se je nikomu nechce číst. To je ale chyba. Ve výlukách totiž zjistíte, na co se pojištění nevztahuje. Ignorace těchto výjimek vás může stát miliony korun. Abyste o výlukách získali lepší představu, připravili jsme pro vás jejich přehled u různých typů pojištění. Na konci článku najdete ty vůbec nejabsurdnější záludnosti pojistných podmínek.

  • Žena s batohem a letenkami
    06. června 2024|Petr Pohůdka
    Jak ulovit nejlevnější letenky

    Akční letenky, díky kterým můžete výhodně procestovat celý svět, nejsou žádnou novinkou. Někdy vám sice hledání výhodných letenek zabere trochu více času a možná budete muset slevit ze svých nároků, odměnou vám však budou ušetřené peníze, které potom můžete investovat do zážitků. Přinášíme vám několik tipů, jak ulovit tu nejlevnější letenku.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.