K největším žroutům energie v kuchyni patří lednice, která je v provozu nonstop. I vaření ale spolkne dost energie. Tím spíš, jestli se mu věnujete denně. Přitom existují jednoduché způsoby, jak ušetřit při vaření.
1. Vařte v kvalitním nádobí a na správné plotýnce
S úsporou energie při vaření pomůže správné nádobí. Pokud používáte starší hrnce a pánve, zkontrolujte, jestli mají hladké a rovné dno, nesmí být vyboulené. Průměr hrnce by měl odpovídat průměru plotýnky, jinak spotřeba energie při vaření zbytečně stoupá.
Nejlepší vodivé vlastnosti nabízí měděné hrnce, které se hodí i na indukci. Na pečení používejte skleněné nebo keramické nádoby, udržují teplotu lépe než plech.
Zvolte velikost hořáku tak, aby plameny neolizovaly boky hrnce. Pozornost věnujte i barvě plamenu – měl by být modrý. Žlutý plamen signalizuje neefektivní spalování plynu.
2. Vyzkoušejte nové kuchyňské pomocníky
Ve spoustě případů můžete využít alternativní metody vaření, které oproti běžnému sporáku spotřebují méně energie.
Mikrovlnka: Kdykoliv ohříváte menší porci jídla, dejte ji do mikrovlnky. Nezapomeňte na promíchání. Například ohřejete jídlo během 2 minut, promícháte a dáte do mikrovlnky na další minutu. Tak dosáhnete rychlého a rovnoměrného ohřevu.
Tlakový hrnec: Díky vysokému tlaku se v papiňáku vaří za vyšší teploty, a tím se výrazně zkrátí doba přípravy pokrmu. Hodí se hlavně na maso, fazole a další suroviny, které vyžadují dlouhé vaření.
Remoska: Český vynález rozhodně patří i do moderních kuchyní. Za 1 hodinu pečení spotřebuje stejné množství energie jako klasická trouba za 10 minut. Oblíbíte si ji na pečení masa, lasagní i moučníků.
Pomalý hrnec: Vsaďte na něj v případě, že se pravidelně pouštíte do přípravy jídel, která je potřeba táhnout dlouhé hodiny – např. vývar nebo ragú. Při vaření v pomalém hrnci je spotřeba energie velmi nízká, jelikož jeho příkon je jen kolem 200 W.
Multifunkční hrnec: Na trhu najdete spoustu praktických pomocníků – od parních po multifunkční hrnce. Využívají teplo na maximum a zároveň připraví i několik pokrmů zároveň bez přenosu pachů.
Podle Českého statistického úřadu připadá na vaření 6 % spotřeby energií v domácnostech. Dvě třetiny energie padne na vytápění, 16 % na přípravu teplé vody.
3. Zkraťte čas vaření
Čím kratší čas máte zapnutý sporák, tím více energie ušetříte. To je logické pravidlo, ale jak toho dosáhnout?
Vždy vařte s pokličkou. Ta zadrží horkou páru uvnitř, a tak urychlí vaření. Ohřev vody se zkrátí až o polovinu.
Krájejte suroviny na menší kousky. Třeba brambory na kaši tak uvaříte během pár minut.
Brambory nebo vejce nemusí ve vodě plavat. Stačí, když budou z většiny ponořené, o zbytek se postará horká pára.
Rozmrazte suroviny předem v lednici. Tak ušetříte energii pro vaření či jejich rozmrazení v mikrovlnce.
Uvařte při jednom více porcí jídla. Druhý den ho jednoduše ohřejete v mikrovlnce. Snížíte spotřebu elektřiny nebo plynu na vaření, a ještě uspoříte čas.
Využívejte zbytkového tepla. Vypněte přívod tepla a nechte pokrm dojít pod pokličkou nebo v zavřené troubě.
Rozšiřte si kulinářské obzory. Klasická česká kuchyně je náročná na dobu vaření, a tím pádem i na spotřebu energií. Vyzkoušejte rychlejší minutky nebo saláty.
4. Ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete
Na ohřev vody se nejlépe hodí rychlovarná konvice, protože má nízké tepelné ztráty. Pokud nevaříte na indukci, můžete ji použít i na předehřátí vody na vaření – třeba na špagety.
Při přípravě horkých nápojů ohřívejte v konvici jen tolik vody, kolik potřebujete. Odměříte to snadno. Vaříte vodu na dva hrnky čaje? Nalijte do nich studenou vodu a přelijte do konvice. Ale co když chcete jen jeden šálek, ale konvice ohřívá minimálně půl litru vody? Uvařte si čaj do zásoby a uchovejte ho v termosce.
Energie potřebná na ohřev 1 litr vody
Způsob ohřevu | Doba ohřevu (min) | Spotřeba (kW) |
---|---|---|
rychlovarná konvice | 3:08 | 0,110 |
indukční deska | 3:30 | 0,105 |
sklokeramická deska | 8:30 | 0,157 |
litinová plotýnka | 9:00 | 0,178 |
Zdroj: Energetický poradce PRE
5. Udržujte sporák čistý
Málokoho napadne, že na spotřebu energie při vaření má vliv i to, jestli sporák a troubu udržujete v čistotě. Pokud se na sporáku hromadí mastnota a nečistoty, může se snižovat účinnost přenosu tepla, a tím se zvyšovat spotřeba energie. V troubě byste pak měli kontrolovat také čistotu ventilátoru, aby mohl horký vzduch volně proudit.
Extra tip – vyberte si správný spotřebič
Je lepší plyn nebo elektřina na vaření? Do velké míry záleží na vašich preferencích, ale z pohledu úspory energie se vyplatí vařit buď na plynu nebo na indukční desce. Na druhou stranu vezměte v úvahu i pořizovací náklady. Plynový sporák pořídíte od 5 000 Kč, zatímco za indukční zaplatíte minimálně 13 000 Kč. Jestli vaříte jen příležitostně, nemusí se vám investice do indukce vyplatit.
Neomezujte se a ušetřete se změnou dodavatele
Změny v domácnosti vám uspoří pár stokorun ročně, ale nemůžete snižovat svoji spotřebu do nekonečna. Na celkovém účtu se podílí i to, kolik platíte za každou kilowatthodinu. Proto se vyplatí porovnat si ceny elektřiny a plynu. Možná zjistíte, že máte zbytečně drahého dodavatele.