Zpět na všechny pojmy
Elektrický sporák je spotřebič pro vaření a přípravu teplých pokrmů. Nejčastěji se skládá z varné desky a pečicí trouby. Elektrický sporák je ideální pro domácnosti, které nemají přívod plynu.
Existují tři základní typy elektrických sporáků:
s litinovou deskou (s plotýnkami),
se sklokeramickou deskou,
s indukční deskou.
Elektrické sporáky s indukcí se staly v posledních letech velmi oblíbené, protože jsou výrazně úspornější. Deska se ohřívá pouze v okamžiku, kdy je na ní umístěn hrnec nebo pánev, a tím se minimalizují tepelné ztráty. Pro elektrický sporák s indukcí ale budete potřebovat speciální tzv. feromagnetické nádobí.
Elektrický sporák má velmi jednoduché ovládání a snadno se udržuje. Vyrábí se v kompaktních rozměrech, a tak se vejde do každé kuchyně. Elektrické trouby jsou oproti těm plynovým snáze regulovatelné a nabízí celou řadu pokročilých funkcí.
Nevýhodou elektrických sporáků je vyšší spotřeba energie, protože dochází k tvorbě zbytkového tepla. Regulace elektrického sporáku není tak rychlá jako u plynu. Musíte čekat delší dobu, než se sporák rozpálí. Po vypnutí opět dlouhou dobu chladne. Proto je dobré využívat při vaření na elektřině zbytkového tepla – sporák vypněte předčasně a nechte jídlo ještě pár minut dojít na teplé plotýnce.
Elektrické sporáky s indukcí představují moderní a úspornou variantu pro domácí vaření. Na rozdíl od běžných varných desek nemá ta indukční vysoké tepelné ztráty, a tím šetří spotřebu energie. Na druhou stranu si ale za elektrický sporák s indukcí výrazně připlatíte. Počítejte nejen s vysokými pořizovacími náklady na spotřebič, ale také s investicí do speciálního nádobí. Draho vyjdou rovněž případné opravy.